Zeci de polițiști locali din toată țara s-au adunat miercuri în fața Guvernului pentru a cere aplicarea condițiilor de muncă speciale.

Polițiștii locali susțin că nu primesc spor pentru munca prestată în weekend și de sărbătorile legale. De asemenea, protestează și pentru pentru aplicarea condițiilor de muncă, acordarea valorilor normelor de hrană obligatorii și modificarea sintagmei „1 post/ 1000 locuitori” cu „1 polițist local/ 1000 locuitori”.

La începutul lunii decembrie 2023, Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală a demarat campania publică „ȘI NOI EXISTĂM”, pentru a atrage atenția asupra importanței pe care polițiștii locali o au în societate, în contextul în care Poliția Locală este singura structură bugetară din România care nu primește sporuri pentru activitățile desfășurate în zilele de week-end și în zilele sărbători legale.

„Stimați guvernanți, vă atragem atenția să aveți în vedere introducerea personalului din Poliția locală ca beneficiar al sporului de 75% pentru munca desfășurată în week-end și sărbători legale, alături de celelalte categorii de personal din domeniul apărare națională, ordine publică și securitate națională, la art. III alin (2) în proiectului de O.U.G. privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative "2) Prin excepție de la prevederile alin. (1) în anul 2024, pentru activitatea desfășurată de personalul militar, polițiști, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională precum și de personalul poliției locale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază cuvenit(ă)”, solicitau polițiștii locali.Mitingul a fost aprobat de Primăria Municipiului București 

Față de acest aspect, polițiștii locali vor purta o banderolă de culoare albă în timpul efectuării serviciului în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale pentru a fi vizibili și a arăta că și ei există.

Protestul organizat de Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România, afiliată Blocului Național Sindical,  se desfășoară între orele 10:00 - 13:00, în fața Guvernului.