Liderul Senatului, Stanislaw Karczewski, le-a cerut polonezilor care trăiesc în afara ţării să informeze autorităţile de la Varşovia în legătură cu “comentariile anti-poloneze” făcute de compatrioţi.

Polonezii din diaspora au fost îndemnaţi de către preşedintele Senatului să notifice autorităţile despre orice comentarii "dăunătoare” ale compatrioţilor. Solicitarea a fost făcută prin intermediul unei scrisori trimise ambasadelor şi consulatelor poloneze din întreaga lume, relatează NDR, citat de Deutsche Welle.

În scrisoare, polonezilor li se cere să "informeze ambasadele şi consulatele despre orice defăimare care ar putea dăuna bunei reputaţii a Poloniei”.

Potrivit NDR, scrisoarea a ajuns deja la Consulatul General al Polonia din München şi urmează să ajungă şi la cel din Hamburg.

Potrivit AFP, scrisoarea apare pe site-urile ambasadelor din Paris şi Buenos Aires, dar nu şi pe site-urile ambasadelor din SUA şi Israel.

Nici pe site-ul Ambasadei poloneze de la Bucureşti nu apare scrisoarea. În schimb, apare, în poloneză şi engleză, un anunţ despre un nou site educativ - GermanDeathCamps.info - referitor la lagărele de concentrare naziste.

Ambasadorul polonez în Germania, Andrzej Przylebski, a precizat pentru NDR că mişcarea face parte "din sarcinile obişnuite ale reprezentării diplomatice şi consulare”.

Iniţiativa vine după ce pe 6 februarie preşedintele Andrzej Duda a promulgat o lege foarte controversată privind Holocaustul, menită să protejeze imaginea Poloniei.

Legea prevede amenzi şi pedepse cu închisoarea de până la trei ani, inclusiv în cazul cetăţenilor străini, pentru folosirea sintagmei "tabere poloneze ale morţii" şi pentru sugerarea faptului că naţiunea şi statul poloneze au fost complice la crimele comise de Germania nazistă.

Legea a fost condamnată, încă din faza de proiect, în termeni foarte duri de SUA şi Israel, dar Guvernul de la Varşovia a mers înainte, motivând că trebuie să protejeze reputaţia polonezilor.