Ameninţarea vine în urma declaraţiilor cancelarului Angela Merkel care a declarat că acordarea fondurilor europene ar trebui să fie legată de primirea refugiaţilor. Juncker avertizează că ideea poate diviza din nou Europa.

Uniunea Europeană ar trebui să profite de Brexit pentru a regândi bugetul european, a declarat, în Bundestag, cancelarul german, Angela Merkel.

''Prin distribuţia fondurilor structurale, trebuie să ne asigurăm că criteriile de alocare vor reflecta pe viitor angajamentul multor regiuni şi municipalităţi în primirea şi integrarea migranţilor", a afirmat Merkel.

Principalele vizate de declaraţia lui Merkel sunt ţările Grupului de la Vişegrad, care s-au opus de la început primirii de refugiaţi.

Ministrului polonez pentru Afaceri Europene, Konrad Szymański, a declarat pentru Die Welt că o astfel de măsură ar fi "o greşeală". 

Szymanski a declarat cotidianului german că Varșovia va face tot posibilul pentru a evita un conflict politic privind viitorul cadru financiar multianual, dar că, în niciun caz, nu va accepta o redistribuire a refugiaților după principiul cotelor. Dacă va fi votată o astfel de decizie, ea va "conduce la o adevărată criză politică cu consecințe importante pentru unitatea Uniunii", a avertizat el.

Juncker şi-a exprimat dezacordul în legătură cu propunerea lui Merkel, precizând că ar putea duce la o nouă divizare a Europei, între Est şi Vest.

Înainte de summitul informal al şefilor de stat şi de guvern, premierul ungar, Viktor Orban, a înregistrat un mesaj video în care spune că "Uniunea Europeană aparţine cetăţenilor europeni".

Referindu-se la criza refugiaţilor, el a adus din nou în discuţie cererea sa ca UE să dea Ungariei o parte din banii alocaţi pentru protejarea graniţelor. Orban susţine că a cheltuit peste un miliard de euro pentru protejarea frontierelor Schengen şi ar trebui să primească de la Bruxelles cel puţin jumătate din această sumă.

Şi unii comisari doresc legarea fondurilor de respectarea principiilor statului de drept, idee apărută după derapajele din Polonia şi Ungaria.

Comisarul UE pentru buget, Günther Oettinger, a avertizat Polonia și Ungaria în legătură cu pierderile financiare pe care le-ar putea suferi din cauza deficitelor din punctul de vedere al statului de drept. "Pentru unele țări va fi propusă legarea sistemului nostru de valori de bugetul UE", a declarat Oettinger pentru Süddeutsche Zeitung. Pentru asta ar putea exista o soluție juridică, dar și una politică, notează publicaţia germană.

Îngrijorată de independenţa sistemului judiciar din Polonia, Comisia Europeană a activat în decembrie, pentru prima dată, aşa-numita "opţiune nucleară”.

Potrivit lui Oettinger, pentru viitorul buget liderii europeni ar putea lua în calcul reducerea fondurilor în cazul în care o ţară va avea un astfel de comportament.