Unii preoți din Iași profită de Ajunul Bobotezei pentru a strânge semnături împotriva căsătoriilor între persoane de același sex. Mitropolia Moldovei nu vede nimic greșit în acest demers, iar Patriarhul pledează pentru apărarea familiei tradiționale.

Pentru organizarea unui referendum în vederea modificării Constituției este nevoie de 500.000 de semnături.

După ce a sfințit casele oamenilor de Bobotează, preotul din localitatea ieșeană Aroneanu le-a cerut oamenilor să-și dea și semnătura în favoarea modificării Constituției, astfel încât să fie permise doar căsătoriile între bărbat și femeie, relatează Digi 24.

”Mama a semnat, eu nu. I-am zis: Du-te și vezi-ți de treabă, eu așa ceva nu fac”, a declarat un localnic.

Semnături pentru modificarea Constituției au fost strânse și în orașe. În Iași, pentru că mulți dintre credincioși nu merg la biserică, slujitorii Domnului au încercat să îi convingă pe oameni în propiile case, transmite Digi 24.

”Da, am semnat pentru a nu permite căsătoriile între sexele de același fel”, a precizat o femeie.

Un reprezentant al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei nu vede nimic greșit în acest demers.

”Suprapunându-se cu această campanie de strângere de semnături, unii preoți, din proprie inițiativă, nu este cred că un lucru până la urma urmei greșit pentru că îmi imaginez că acei preoți care au solicitat credincioșilor semnături nu au făcut-o cu insistență”, a declarat Marian Timofte, vicarul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Patriarhul: Parteneriatele sociale nu pot fi asimilate familiei tradiționale

Marți-după amiază, Patriarhul Daniel a precizat, într-un comunicat, că familia se găsește ”într-o situație fragilă și dificilă, deoarece modelul însuși al familiei tradiționale este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat”.

”Parteneriatele sociale sau de conviețuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiționale și orice atentat la identitatea tradițională a acesteia constituie o inovație artificială care nu poate purta numele realității naturale de care se îndepărtează”, se arată în comunicatul publicat pe basilica.ro. 

”Trebuie să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor «modele» noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele”, a mai transmis Patriarhul Daniel. 

Pe 25 decembrie 2015, mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, le-a cerut credincioșilor prezenți la slujba de Crăciun să susțină o inițiativă de modificare a Constituției, astfel ca legea fundamentală să precizeze clar că familia este uniunea dintre un bărbat și o femeie, relatează TVR. 

Coaliția pentru Familie, formată din mai multe ONG-uri, a demarat o campanie de strângere de semnături pentru schimbarea articolului 48 alineatul 1 din Constituție, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți.  

Coaliția consideră, potrivit unui comunicat, că ”soți” este un termen ”deschis interpretărilor în contextul internațional din ultimii ani”.

”Pentru a proteja și sprijini nașterea și creșterea generațiilor viitoare”, Coaliția pentru Familie propune modificarea articolului 48, alineat 1, astfel: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Cum e situația în celelalte state membre

În UE, 11 țări permit căsătoria persoanelor de același sex, iar 10, inclusiv țări ortodoxe – Grecia și Cipru – parteneriatul civil. 

Singurele țări care nu permit nici căsătoria, nici parteneriatul civil sunt Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. 

Formularea dorită de Coaliția pentru Familie este prevăzută în constituțiile din Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia. În schimb, în Croația și Ungaria există parteneriatul civil. 

În România, parlamentarii au respins parteneriatul civil între persoanele de același sex, dar și între persoane de sex diferit. 

Raportul anual privind drepturile omului, votat pe 12 mai 2015 de Parlamentul European, recomanda statelor membre ”să ia act de legalizarea căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de același sex”. De asemenea, eurodeputații încurajau instituțiile UE și statele membre ”să contribuie în continuare la reflecțiile asupra recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex sau a parteneriatului civil între persoane de același sex ca o problemă politică, socială și de drept civil".

Italia, condamnată la CEDO întrucât nu permite parteneriate civile pentru persoane de același sex

Pe 21 iulie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, în cazul Oliari și alții vs. Italia, că respectarea vieții de familie și a vieții private nu este garantată de statul italian, care nu oferă oportunitatea persoanelor de același sex să încheie ”parteneriate civile sau parteneriate înregistrate”.

Totodată, CEDO a stabilit că o relație de coabitare este echivalentă cu viața de familie.

Instanța de la Strasbourg a condamnat Italia pentru încălcarea art. 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin neasigurarea unui cadru juridic specific pentru persoanele de același sex.