"Am convocat referendumul pe care l-am câștigat împreună cu românii", a spus președintele Iohannis. "Românii au spus ferm că își doresc un parcurs european, în ciuda încercărilor eșuate de a slăbi încrederea în proiectul european.", a adăugat.

"Continuarea acestor demersuri este posibilă prin educație, educația este cel mai sigur și cel mai la îndemână instrument pe care îl are societatea", a spus Iohannis la Forumul Internațional al Societății Civile.

Pe scurt, ce a spus președintele Iohannis

 

  • Mă aștept ca cetățenii să se implice și în continuare. Îi îndemn să aibă așteptări de la cei pe care i-au ales să îi reprezeinte în PE și să reacționeze imediat la orice acțiune care contravine angajamentelor asumate. 
  • Mă aștept ca întreaga societate să se implice, astfel încât politicenii să nu ignore rezultatul de la referendum.
  • Rezultatele acestor alegeri obligă Guvernul să nu mai ignore recomandările Comisiei Europene din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneția, ale organismelor internaționale de profil.

În deschiderea forumului, Lise Kleven Grevstad, ambasadorul Norvegiei la București și Ionuț Sibian, director executiv a Fundației pentru Devoltarea Societății Civile (FDSC) au subliniat importanța implicării cetățenilor pentru susținerea democrației. 

Au continuat în aceeași idee, vorbind despre pericolele care amenință democrația Luca Javier, președintele Comitetului European Economic și Social, Anna Rurka, președinte, Conferința INGO a Consiliului Europei, Andreas Accardo, Agenția pentru Drepturile Omului din Uniunea Europeană.

- să recuperăm trecutul, să acordăm o atenție importantă legăturii dintre trecut și prezent

- importanța protecției datelor (de exemplu, la utilizarea rețelelor sociale)

- avem nevoie de inovare, de creativitate

- este important să creăm alianțe.

Forumul Internațional al Societății Civile este dedicat temei unei societăți reziliente capabilă să construiască valori ale Uniunii Europene și se desfășoară pe 4 și pe 5 iunie la București.