Klaus Iohannis îi primește marți la Palatul Cotroceni pe șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.

UPDATE

Întrebat de desemnarea Vioricăi Dăncilă și despre teama de suspendare, Iohannis a negat, spunând că nu există niciun motiv pentru suspendare.

”Nu cred că trebuie ca această posibilitate de suspendare să fie un argument în dezbaterea publică, în dezbaterea politică”, a spus președintele, adăugând că pentru el nu reprezintă un argument.

Întrebat ce o recomandă pe Dăncilă pentru postul de premier, Klaus Iohannis a reamintit că a fost propusă de o majoritate parlamentară.

Șeful statului a reiterat faptul că nu e de acord ca persoane cu probleme penale să facă parte din guvern și a precizat, răspunzând unei întrebări, că îi va fi destul de greu să colaboreze cu un executiv care va include și miniștri cu probleme în justiție. El a mai spus că din acest motiv dorește ca principiul integrității să fie în Constituție. 

+++

Președintele Klaus Iohannis a lăudat, în cadrul discursului susținut în fața șefilor misiunilor diplomatice acreditați la București, că România are o societate matură, care a dovedit că este capabilă să lupte pentru valorile în care crede, dar a atras atenția că ea are nevoie de un stat care să fie pe măsura ei.

”Avem o societate matură care a dovedit deja că este capabilă să lupte admirabil pentru valorile în care crede. Dar această societate matură și activă are nevoie de un stat care trebuie să fie pe măsura ei", a afirmat Iohannis. 

Amintind că 2018 e Anul Centenarului, președintele a spus că acesta este momentul cel mai potrivit ”pentru a reflecta profund și a acționa întelept pentru prezentul și viitorul națiunii și societății românești”.

”Este momentul asumării proiectului nostru legitim de țară, adică a modelului nostru de dezvoltare și a căilor de urmat, interne și externe, pentru atingerea lui. (...) Doar un astfel de proiect poate răspunde adecvat riscurilor cu care se confruntă România, atât interne cât și externe, care vin din vecinătatea noastră complicată. Pentru a ne asigura prezentul și viitorul, trebuie să răspundem acestor riscuri, printr-un stat performant, o Românie puternică și rezilientă, adică un stat în care democrația liberală și statul de drept sunt deplin consolidate cu o justiție independentă și eficientă, un stat care acționează în slujba tuturor cetățenilor săi, capabil să le ofere acestora prosperitate și siguranță”, a mai spus Iohannis. 

 +++

Ca în fiecare an, șeful statului va susține un discurs privind prioritățile de politică externă ale României.