Klaus Iohannis îi primește marți la Palatul Cotroceni pe șefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

UPDATE

Întrebat de desemnarea Vioricăi Dăncilă și despre teama de suspendare, Iohannis a negat, spunând că nu există niciun motiv pentru suspendare.

”Nu cred că trebuie ca această posibilitate de suspendare să fie un argument în dezbaterea publică, în dezbaterea politică”, a spus președintele, adăugând că pentru el nu reprezintă un argument.

Întrebat ce o recomandă pe Dăncilă pentru postul de premier, Klaus Iohannis a reamintit că a fost propusă de o majoritate parlamentară.

Șeful statului a reiterat faptul că nu e de acord ca persoane cu probleme penale să facă parte din guvern și a precizat, răspunzând unei întrebări, că îi va fi destul de greu să colaboreze cu un executiv care va include și miniștri cu probleme în justiție. El a mai spus că din acest motiv dorește ca principiul integrității să fie în Constituție. 

+++

Preşedintele Klaus Iohannis a lăudat, în cadrul discursului susținut în fața şefilor misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, că România are o societate matură, care a dovedit că este capabilă să lupte pentru valorile în care crede, dar a atras atenția că ea are nevoie de un stat care să fie pe măsura ei.

”Avem o societate matură care a dovedit deja că este capabilă să lupte admirabil pentru valorile în care crede. Dar această societate matură şi activă are nevoie de un stat care trebuie să fie pe măsura ei", a afirmat Iohannis. 

Amintind că 2018 e Anul Centenarului, președintele a spus că acesta este momentul cel mai potrivit ”pentru a reflecta profund şi a acţiona întelept pentru prezentul şi viitorul naţiunii şi societăţii româneşti”.

”Este momentul asumării proiectului nostru legitim de ţară, adică a modelului nostru de dezvoltare şi a căilor de urmat, interne şi externe, pentru atingerea lui. (...) Doar un astfel de proiect poate răspunde adecvat riscurilor cu care se confruntă România, atât interne cât şi externe, care vin din vecinătatea noastră complicată. Pentru a ne asigura prezentul şi viitorul, trebuie să răspundem acestor riscuri, printr-un stat performant, o Românie puternică şi rezilientă, adică un stat în care democraţia liberală şi statul de drept sunt deplin consolidate cu o justiţie independentă şi eficientă, un stat care acţionează în slujba tuturor cetăţenilor săi, capabil să le ofere acestora prosperitate şi siguranţă”, a mai spus Iohannis. 

 +++

Ca în fiecare an, șeful statului va susține un discurs privind prioritățile de politică externă ale României.