Primii cinci inculpați din dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoești au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare. Aceștia au primit pedepse cuprinse între trei ani și cinci ani și patru luni, potrivit Agerpres.

Curtea de Apel Pitești s-a pronunțat, marți, în privința a cinci inculpați în dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoești, după ce, în urmă cu o zi a respins, ca nefondate, apelurile declarate de Ciprian Onică, Aurel Onică, Viorel Grancea, Ionuț Grancea și Silvia Grancea împotriva sentinței Tribunalului Argeș din martie 2017, care a rămas definitivă.

Potrivit sentinței, cei cinci inculpați primiseră pedepse cu executare cuprinse între trei ani și cinci ani și patru luni, pentru trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat. Primii patru inculpați se aflau deja în arest preventiv, în timp ce Silvia Grancea, aflată în arest la domiciliu, a fost ridicată de polițiști și condusă la Penitenciarul Mioveni pentru executarea pedepsei, potrivit Agerpres.

Curtea de Apel Pitești încă nu s-a pronunțat în privința celorlalte aproape 30 de dosare, trimise în instanță de DIICOT la sfârșitul anului 2016, privind cazurile de sclavie de la Berevoești, în care Tribunalul Argeș a decis, de asemenea, condamnări la închisoare cu executare pentru trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat.

Potrivit DIICOT, din anul 2008, au început a fi constituite mai multe grupuri infracționale structurate pe baza relațiilor de familie au început, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea.

În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice sau chiar din propriile locuințe, fiind ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forțate să efectueze zilnic diverse activități, atât în gospodăriile suspecților, cât și în apropierea localității. Victimele erau înfometate, amenințate, umilite, bătute, lipsite de libertate și supravegheate permanent de către membrii grupărilor. De asemenea, există suspiciunea că unele victime au fost violate sau abuzate sexual, potrivit sursei citate.

În acest dosar au fost arestate preventiv, în iulie 2016, 37 de persoane, atât bărbați cât și femei. După cinci luni, instanța a admis ca femeile să fie plasate în arest la domiciliu, însă sentința nu a fost una definitivă.