Este vorba despre un șef de divizie în vârstă de 21 de ani, care a împușcat cu un kalașnikov un civil de 62 de ani, care mergea pe bicicletă, pe lângă casa lui.

Acesta susține în apărarea sa că a primit acea "comandă" și a respectat-o ​​pentru a nu fi denunțat după ce a sustras un vehicul, relatează ABC din Spania.

Primul militar rus judecat pentru crime de război în Ucraina de la începutul invaziei ruse a pledat vinovat și a recunoscut toate faptele pentru care este acuzat.

Întrebat dacă a recunoscut "fără rezerve" fapta de care este acuzat, care include acuzații precum o crimă de război și uciderea premeditată a unui civil, subofițerul de 21 de ani, Vadim Șișimarin, a răspuns "da". "Înțelege acuzațiile care i-au fost aduse", a declarat pentru AFP avocatul său, Viktor Ovsianikov, fără să dorească să dezvăluie strategia de apărare.

 

Acest lucru a fost făcut în prima ședință de judecată orală, după ședința preliminară de vinerea trecută. Potrivit autorităților ucrainene, șeful diviziei cooperează la anchetă și recunoaște faptele. Acestea au avut loc la patru zile după începerea invaziei ruse.

Potrivit rechizitoriului, Șișimarin conducea o unitate din cadrul unei divizii blindate când convoiul său a fost atacat pe 28 februarie. Împreună cu alți patru soldați, a furat un vehicul pentru a scăpa. În apropierea satului Șupahivka, din regiunea Sumî (la nord de Kiev), au dat peste un bărbat de 62 de ani pe bicicletă. "Unul dintre militari i-a ordonat inculpatului să omoare civilul pentru a nu-i denunța", potrivit Procuraturii Generale. Potrivit relatării acuzării, soldatul a tras cu un kalașnikov de la geamul vehiculului și "omul a murit pe loc la câteva zeci de metri de casa lui".

La începutul lunii mai, autoritățile ucrainene au anunțat arestarea sa fără a oferi detalii, alături de un videoclip în care soldatul spunea că a plecat să lupte în Ucraina pentru "a-și susține financiar mama".

Despre acuzații, Șișimarin a explicat: "Am primit ordin să trag, l-am împușcat o dată. A căzut și ne-am continuat drumul".

Cazul este complicat, spune avocatul său. "Nu am avut niciodată acest gen de acuzație în Ucraina, nu avem precedente, verdicte", a menționat el. "Dar vom reuși", a adăugat Ovsianikov, asigurând că nu a constatat "nicio încălcare a drepturilor" acuzatului de către autorități.

Sursa: RADOR