Într-o mărturie publicată de Universul.net, un ucrainean traduce acuzațiile aduse de Rusia: „am fost implicat în activități subversive, adică eram implicat în lupta de gherilă”. Inamici: cele două republici-marionetă inventate în estul Ucrainei.

Pe Oleksi Sizonovici aventura l-a costat, potrivit propriilor spuse, trei ani de captivitate, de la 26 august 2016 până în 7 septembrie 2019, când Moscova și Kievul au făcut schimb de prizonieri considerat de unii ca spectaculos.

Când și în ce împrejurări ați fost arestat? 

  • Pe teritoriul ocupat al regiunii Luhansk am fost implicat în activități subversive împotriva ”Republicii Populare Luhansk (RPL)/Republicii Populare Donețk (RPD)”, adică eram implicat în lupta de gherilă. Am fost arestat pe teritoriul regiunii Luhansk, apoi reprezentanții ”Ministerului Securității de Stat (MSS)”, se poate spune ai FSB (Serviciul Federel de Securitate al Federației Ruse – n.r.), care se aflau pe teritoriul Ucrainei, m-au transferat cu sacul în cap pe teritoriul Rusiei, în regiunea Rostov, și m-au predat reprezentanților FSB. Acolo am fost condamnat în trei dosare: trecere ilegală a frontierei, muniție deținută ilegal și terorism împotriva Federației Ruse. Am fost condamnat la 12 ani de închisoare, conform legislației ruse.
  • În timpul anului nu a existat nici o oportunitate de a lua legătura cu rudele. De asemenea, au fost ascunse de rude informațiile privind localizarea mea. Apoi, când m-au adus în regiunea Irkutsk, cu ajutorul consulului, doamna Diana Mikolaivna Ivanova, am luat legătura cu rudele și am început să primesc ajutor din partea statului ucrainean.
  • Ca urmare, în 2019, în cadrul ”schimbului 35 pentru 35”, din 7 septembrie, m-au transferat din Federația Rusă în Ucraina. Astfel am ajuns aici. Într-o trei luni am primit un apartament, mi-a fost acordată asistență medicală de recuperare-reabilitare, am trecut printr-un curs de tratament la ”Feofania” (Spitalul Clinic ”Feofania” – n.r.) și la ”Lisova Polyana” (Spitalul pentru veteranii de război ”Lisova Polyana” – n.r.). Am lucrat cu psihologii. Ce încă?… (Întreaga poveste pe Universul.net)