UPDATECele două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzate de omor calificat, arestate preventiv
Doctorițele de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzați de omor calificat cu premeditare sunt prezentați în cursul zilei de joi Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.
UPDATE
Tribunalul București a dispus joi arestarea preventivă pentru 30 de zile a doctorițelor Mirela Păiuș și Maria Miron acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI de la Sfântul Pantelimon.
Decizia poate fi contestată.
++++
Șefa Secției ATI Florina Pompilian a anunțat că medicii anesteziști își vor continua activitatea, după ce inițial au amenințat cu demisiile din gărzi și cu demisia din spital.
Ea a dat vina pe presă pentru așa-numite „presiuni” care nu i-ar lăsa pe medici să își desfășoare activitatea: ”E o situație de criză, nu putem să renunțăm așa, dintr-o dată, și suntem dispuși să ne continuăm cu efort activitatea, cu rugămintea să ne lăsați să ne facem treaba. Pentru toată mass media. Nu amestecăm procesul penal. Cine e vinovat să plătească, dacă se va demonstra”.
”Suntem oameni care ne desfășurăm activitatea în mod corect. Noi asta facem, salvăm oameni, deocamdată facem gărzi, vedem cât de severă va fi presiunea, pentru că nu se poate lucra în astfel de condiții. Nu șantajăm pe nimeni”, a mai spus ea.
„Presiunea vine de la dumneavoastră. Suntem denigrați, suntem denigrați ca și specialitate medicală, ca și colectiv, suntem denumiți gunoaie umane”, le-a spus medicul jurnaliștilor.
++++
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut joi o conferință de presă, înainte de a se duce la spital pentru a ajuta la gestionarea situației.
Rafila spune că a citit comunicatul parchetului și este ”personal afectat” de ce a citit, dar justiția trebuie lăsată să-și facă treaba.
Ministrul Sănătății a susținut că nu are de ce să-și asume personal această situație: ”Acolo e o infracțiune care prsupune omor premeditat, nu am de ce să demisionez”.
Întrebat de concedierea directoarei de îngrijiri medicale a spitalului, care a sesizat morțile suspecte, Rafila a precizat că angajarea sau desfacerea unui contract de muncă se face pe proceduri legale, iar femeia va fi reîncadrată, dacă a fost ilegală concedierea.
++++
Femeile au fost reținute miercuri, fiind acuzate de moartea unui pacient de 54 de ani căruia i-au scăzut nejustificat doza de noradrenalină.
Una dintre ele este inculpată pentru tentativă de omor calificat cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și omor calificat cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor, cea de-a doua fiind cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei, relatează News.ro.
Medicii anesteziști sunt suspectați că au scăzut în mod eliberat doza de noradrenalină unui bărbat de 54 de ani, aflat în stare gravă, internat la ATI la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Ancheta este una foarte dificilă, spun anchetatorii, pentru că injectomatele, aparate prin intermediul cărora se administra pacienților noardrenalina care îi ținea în viață, sunt folosite de așa manieră încât nu se poate realiza o trasabilitate clară cu privire la utilizarea lor. Așa se explică de ce, deși se vorbește despre 17 decese în decurs de patru zile, deocamdată acuzațiile aduse cadrelor medicale inculpate se referă la decesul unui singur pacient.
”Practic, e vorba de punerea în acțiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienți, nu știm pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are șanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii și scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
Alexandru Anghel a subliniat că în continuare se fac verificări cu privire la decesele altor pacienți.
Asistenta reținută este acuzată de mărturie mincinoasă în formă continuată, a precizat procurorul: ”În trei ocazii diferite a fost audiată și a dat declarații neconforme cu realitatea, sau nu a spus tot ce știe. Cert este că noi avem date că știe niște lucruri care ar putea ajuta la elucidarea situației și nu ni le spune”.
Ancheta a fost declanșată în aprilie, după ce un director a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament.
Grevă în semn de protest față de reținerea celor două doctorițe
Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, a declarat joi că medicii de la Secția de Terapie Intensivă au decis să intre în grevă, în semn de protest față de reținerea celor două doctorițe.
Bogdan Socea a precizat că au fost amânate 10 intervenții: „Pregătesc o hârtie în care vor semna toți că își vor da demisia din contractul cu gărzile și cu spitalul”.
Întrebat dacă a demisionat, Socea a răspuns: „Mi-am oferit demisia, încă nu am scris-o, nu am trimis-o la minister. Nu mă cramponez de funcție, o să îmi continui activtatea ca medic”.
De ce nu a descoperit Corpul de Control nimic
Întrebat miercuri seara la Digi 24 de ce anchetele Corpului de Control al Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor București au ajuns la concluzia că nu a fost o problemă medicală, ci una de comunicare între medici, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a susținut că ”Ministerul poate verifica proceduri administrative, din punct de vedere al tratamentului nu au specializare, sunt acolo economiști sau juriști, au verificat modul în care organizarea internă a spitalului a respectat procedurile, a verificat situația care a dus la informația că pacienții au putut să fie tratați necorespunzător”.
În ceea ce privește ancheta Colegiului Medicilor, aceasta a fost ”profesională, cu medici specializați în ATI, sau departamente apropiate, care au putut să își facă un punct de vedere profesional, au discutat cu cei care lucrează acolo, concluzia a fost că nu a fost o situație care să pună probleme legate de corectitudinea tratamentului”.
Comentarii