Șefa Parchetului european, Laura Codruța Kovesi, a prezentat joi, în Comisia LIBE a Parlamentului European, modul în care va funcționa EPPO.

UPDATE

”Dacă dorim să începem în 2020, bugetul Parchetului European pentru 2020 trebuie rediscutat, crescut în mod semnificativ, iar bugetul pe 2021 trebuie ajustat în mod corespunzător”, le-a spus Kovesi eurodeputaților din Comisia pentru libertăți civile.

Laura-Codruța Kovesi estimează că procurorii delegați vor trebui să evalueze pentru început cel puțin 3.000 de cazuri pentru a decide care sunt de competența biroului central și care rămân în competența parchetelor naționale. Acest lucru nu va putea fi făcut de procurorii alocați în prezent. 

"M-am adresat Comisiei cu un mesaj foarte simplu. Chiar dacă lipsesc informații cruciale cu privire la volumul de lucru al Parchetului European din partea unor state membre, trebuie să începem lucrul. Dacă vom începe activitatea în 2020, bugetul Parchetului European pentru 2020 trebuie redeschis, trebuie sporit în mod semnificativ, la fel ca și bugetul pentru 2021", a spus Kovesi, adăugând că se va întâlni luna aceasta cu Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, și cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație pentru noi discuții.

+++

Laura Codruța Kovesi a fost votată de Consiliul UE pentru șefia Parchetului European în septembrie 2019. O lună mai târziu a fost confirmată oficial de Parlamentul European. 

Ea a fost desemnată în funcția procuror-șef european în urma unui îndelung proces de controverse politice, întrucât nu a fost susținută de propriul guvern, condus pe atunci de Viorica Dăncilă, în perioada în care România deținea Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Parchetul European urmează să fie funcțional până la finalul acestui an.

Parchetul va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.