Votul de miercuri din Comisia juridică a Senatului privind grațierea persoanelor condamnate pentru corupție a scos numeroși oameni în stradă, în Piața Victoriei.

22:44 Liviu Dragnea, pe Facebook: "Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție. Am spus tot timpul și îmi mențin punctul de vedere că nu susțin grațierea infracțiunilor de corupție. Înțeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuție cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente".

22:34 "PSD transformă țara într-o moșie condusă de corupți. PSD face exact ce a dorit să facă, în iarnă, prin OUG 13 și prin legea grațierii. Și mai mult decât atât: PSD grațiază corupții, vrea să audieze procurori în Parlament, poate și jurnaliști și protestatari, elimină cvorumul de ședință obligatoriu la comisiile parlamentare. Atunci, doar protestele din stradă i-au oprit", a scris, pe Facebook, europarlamentarul Monica Macovei.

Aceasta reamintește că PSD a propus și adoptat miercuri "trei rele": 

  • Grațierea faptelor de corupție
  • Eliminarea cvorumului obligatoriu pentru desfășurarea ședințelor comisiilor Camerei Deputaților, în care se adoptă amendamente, se modifică legi și regulamente.
  • Obligarea tuturor persoanelor invitate la audieri la comisiile de anchetă din Parlament să fie prezente, în caz contrar urmând să fie acuzate "de ascunderea unor date și să împiedice aflarea adevărului”. 

"Mai rămâne ca mâine, când este anunțată o nouă ședință, Comisia juridică a Senatului să decidă și grațierea abuzului în serviciu și a conflictului de interese. Dragnea mai are puțin și își vede visul cu ochii: să scape de al doilea dosar. Dragnea și PSD, ajutați de ALDE și PMP, transformă țara într-o moșie condusă de corupți", a mai scris Macovei.

22:05 Pe Facebook este anunțat un protest pe 7 mai: "Duminica - NU grațierii corupților - OUG 13 revine. Și noi!"

22:00 Oamenii au cântat imnul României și scandează "Demisia, demisia", "DNA să vină să vă ia".

21:42 "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!", "Rușine, rușine", strigă demonstranții al căror număr a ajuns la 2.000.

21:34 Numărul protestatarilor din Piața Victoriei crește.

21:31 Zeci de persoane s-au adunat, miercuri seară, și în piețele centrale din Sibiu, Cluj-Napoca, Brașov și Constanța, pentru a protesta față de amendamentele la Legea grațierii, adoptate de Comisia juridică din Senat, prin care condamnații pentru dare sau luare de mită și pentru trafic de influență vor fi grațiați, scrie News.ro. 

***

"Marș la tribunal, Parlament penal", "Să vă fie frică, țara se ridică", "PSD - ciuma roșie, PSD - ciuma roșie", "Nu vrem să fim o nație de hoți", "Nu scăpați", România cere: fără grațiere" strigă cei circa 1.000 de oameni adunați în jurul orei 21:00 în fața Guvernului.   

Protestul, intitulat "NU grațierii corupților - OUG 13 revine. Și noi!", a fost organizat pe Facebook.

Deputatul ALDE Andrei Gerea declară, la Digi 24, că nu este prima dată când parlamentarii votează legi care nu sunt pe placul "unei bune părți a populației", iar sancțiunea a fost primită la vot.

"Trebuie să stabilim dacă mai e democrație, dacă parlamentarii mai au voie să voteze legi", a mai spus Gerea, adăugând că nu înțelege de ce manifestația este în fața Guvernului, din moment ce acesta nu susține amendamentele adoptate miercuri de senatorii juriști.

Premierul Sorin Grindeanu a scris pe Facebook: "Am mai spus-o și o repet: Guvernul susține legea grațierii în forma propusă inițial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la grațierea faptelor de corupție, nu au susținerea Executivului".

Cei condamnați pentru mită și trafic de influență vor fi grațiați, conform votului din Comisia Juridică prin care au fost adoptate amendamentele senatorilor Traian Băsescu și Șerban Nicolae.

Corupții grațiați vor fi obligați să plătească prejudiciul. Comisia juridică a Senatului a decis ca cei condamnați cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influență sau cumpărare de influență, chiar dacă reprezentanții PNL, USR, Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii și Uniunea Națională a Barourilor s-au opus.

Proiectul de lege trebuie să ajungă și în plen și apoi la Camera Deputaților, for decizional.

Votul membrilor comisiei a fost 5 la 3 în favoarea adoptării amendamentelor. De la liberali au lipsit doi senatori: Alina Gorghiu și Nicoleta Pauliuc.

Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea, liderul grupului parlamentar liberal, a declarat pentru HotNews.ro că absența a doi membri PNL din trei de la ședința Comisiei juridice în care s-a votat grațierea faptelor de corupție nu a fost "ceva premeditat" dar, dacă ar fi fost toți membrii PNL la ședință, PSD nu ar mai fi supus la vot amendamentul.

Liderul de grup poate face înlocuiri în comisii atunci când știe că un coleg va absenta. Astfel, având în vedere că senatoarea Nicoleta Pauliuc, vicepreședintele comisiei, se afla în spital, în locul acesteia putea veni altcineva. În ceea ce o privește pe Alina Gorghiu, aceasta a venit la un moment dat la ședință, a stat câteva minute și a plecat, înainte de a se vota acest amendament.

Din informațiile HotNews.ro, Gorghiu s-a aflat pentru o perioada de timp în Parlament la o întâlnire, în paralel cu ședința comisiei.