La o săptămâna după moartea unui tânăr, care ar fi fost ucis de doi migranți, situația rămâne tensionată în orașul est-german Chemnitz, resentimentele ajungând la un nivel periculos. Șeful diplomației solicită implicarea cetățenilor.

Un irakian și un sirian au fost arestați preventiv, fiind suspectați că au ucis un tânăr cu mai multe lovituri de cuțit. Incidentul a transformat Chemnitz, un oraș din landul est-german Saxonia, în scena mai multor proteste violente soldate cu atacuri xenofobe. Extremiștii de dreapta au folosit și salutul nazist.

Agenția de presă DPA notează că acest caz de omor, care a avut loc pe 26 august, a alimentat dezbaterea despre infracțiunile comise de către solicitanți de azil în Germania. Cei care nu sunt de acord cu politica Angelei Merkel privind migrația susțin că migranții care au comis infracțiuni nu sunt expulzați destul de repede.

Pe acest fond intervine și decizia unui tribunal din sudul Germaniei care l-a condamnat luni la 8 ani și șase luni de închisoare pe un solicitant de azil, presupus afgan, care a înjunghiat-o mortal pe fosta sa prietenă în vârstă de 15 ani, anul trecut.

Circa 20.000 de persoane au demonstrat duminică în Berlin și Hamburg, cerând Guvernului să preia mai mulți imigranți care încearcă să vină în Europa pe ruta mediteraneană. Demonstrațiile au fost organizate în replică la protestele anti-imigrație din Chemnitz. Și în fostul oraș Karl-Marx a fost organizată sâmbătă o manifestație pro-migrație. Participanții s-au ciocnit cu extremiștii de dreapta, cel puțin nouă persoane fiind rănite.

Saxonia: străini puțini, xenofobie mare

Unii participanți la marșurile extremei drepte au explicat că nu se simt în siguranță pe străzile orașului. Invitat la o emisiune a postului de televiziune Deutsche Welle, jurnalistul Malte Lehming, de la Tagesspiegel, a respins aceste afirmații, explicând că rata criminalității e la cel mai scăzut nivel de la reunificarea Germaniei, iar șomajul e în scădere. El a acuzat o lipsă de comunicare din partea Guvernului de la Berlin, care nu reușește să prezinte suficient de puternic situația reală din țară.

Nici acuzațiile privind numărul mare de infracțiuni comise de migranți nu se verifică.

Un alt paradox e acela că în Saxonia sunt cei mai puțini rezidenți de origine străină raportați la numărul de locuitori.

Alternativa pentru Germania (AfD), Pegida sau Pro Chemnitz, care s-au aflat în spatele protestelor din Chemnitz, acuză autoritățile, poliția și politicienii din partidele tradiționale de conspirație împotriva cetățenilor. Cei mai extremiști susțin chiar că Angela Merkel are un plan secret de înlocuire a populației germane cu refugiați și imigranți.

 

"Economia națională în epoca lui Merkel a înflorit și nivelul de trai în Germania este excelent. În teorie, germanii ar trebui să fie foarte mulțumiți. Dar, așa cum a arătat căderea comunismului în Europa în 1989-1990, există un decalaj uriaș între teorie și practică”,

 

comentează Deutsche Welle.

Una dintre cele mai comune explicații pentru creșterea populismului de dreapta este decalajul tot mai mare dintre bogați și săraci din Germania. Resentimentul de clasă e des întâlnit în rândul susținătorilor AfD și Pegida. Jefferson Chase de la Deutsche Welle avansează și un alt motiv: invidia. Refugiații primesc bani, haine create de designeri și telefoane mobile de ultimă oră, în timp ce elitele politice și media pierd contactul cu oamenii obișnuiți: sunt doar câteva dintre acuzațiile populiștilor de dreapta.

 

"De fapt, aceasta este o asemănare între marxiști și extremiștii de dreapta: Dacă nu-ți place ce citești în ziare, este din cauză că jurnaliștii sunt toți cumpărați. Aceste argumente sunt repetate tot timpul de dreapta populistă din Germania”,

 

remarcă Chase.

Șeful diplomației germane, Heiko Maas, le-a reproșat germanilor pasivitatea, precizând că majoritatea tăcută trebuie să ia atitudine împotriva xenofobiei și să apere democrația. "Din nefericire, o stare de automulțumire s-a răspândit în societatea noastră”, a declarat Maas într-un interviu acordat Bild am Sonntag.

El a cerut întregii societăți să salveze reputația Germaniei. "Dacă salutul lui Hitler e prezent astăzi pe străzile noastre, asta e o rușine pentru țara noastră", a mai spus Maas, care le-a cerut oamenilor să-I oprească pe neonaziști și antisemiți.