Cele 10 izolete oferite R. Moldova de România nu vor fi folosite pentru pacienții de COVID-19, ci în cazul altor boli, a declarat ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu, relatează Agora.md.

Și directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a declarat că pentru bolnavii de COVID-19 sunt suficiente măștile de protecție, iar izoletele nu sunt obligatorii.

”Izoletele nu se folosesc la COVID-19. Asta nu o spun eu, ci experții în domeniu. Ele vor fi folosite la alte boli. Noi apreciem gestul României, inclusiv venirea acestor izolete”, a declarat Dumbrăveanu.

”Specialiștii rămân pe poziția că izoletele nu sunt obligatorii pentru coronavirus și e decizia fiecărei țări. În recomandările OMS, izoletele nu apar ca obligatorii. Lucrurile nu trebuie interpretate, așa cum apare tendința. Este suficient dacă bolnavul de coronavirus poartă mască”, a declarat directorul Nicolae Furtună, potrivit Agora.md.


Ajutorul oferit de București a fost un subiect intens dezbătut în ultimele zile. 

România a trimis convoiul cu ajutor umanitar la o săptămână după ce la Chișinău a sosit o echipă de 42 de medici și asistenți medicali români, care vor ajuta medicii moldoveni în lupta contra COVID-19. Tot atunci, la Chișinău au ajuns și 3.000 de combinezoane de protecție, 6.000 de măști de protecție, 6.000 măști chirurgicale, peste 11.000 de perechi de mănuși, 10 izolete (Moldova avea doar una) și viziere.

Presa de la Chișinău a scris că medicii români au fost cazați în niște cămine studențești cu WC comun, iar potrivit ex-ministrului sănătății, Ala Nemerenco, autoritățile moldovene s-au opus și atunci organizării ceremoniei de întâmpinare (cu participarea ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, care nu a avut nicio întâlnire cu Igor Dodon) a medicilor români în spații deschise din centrul Chișinăului: ”Se insista doar pe spații închise – să nu-i vadă nimeni, să nu pară evenimentul prea fastuos. După multe insistențe, discuții, s-a acceptat acel mic scuar din fața Spitalului Clinic Republican”, susține Nemerenco.

Președintele Igor Dodon a găsit de cuviință să mulțumească României pentru gestul său abia a doua zi, după ce internauții au început să-i blameze tăcerea.

În timp ce Igor Dodon mulțumea silit României, cei din anturajul său proferau ofense. Deputatul socialist Bogdan Țîrdea i-a reproșat României că a întârziat cu ajutoarele și că a adus ”câteva cutii cu măști” ”la sfârșitul carantinei”, ajutorul fiind oferit ”cu fanfare și ședințe foto”. Iar consilierul municipal socialist Nicolae Pascaru a spus, în contextul ajutorului românesc, că ”România nu are potențialul SUA, Chinei, Rusiei și nici măcar al Ungariei”, relatează Deutsche Welle.