Prima zi a Reuniunii Anuale a diplomației Române, ediția 2018, s-a încheiat luni cu o sesiune plenară și o conferință de presă la care a participat și ministrul german de Externe, Heiko Maas.

UPDATE

Ministrul german de Externe a declarat că ”Europe United” e răspunsul UE la ”America First”. Subliniind faptul că SUA rămân ”un partener indispensabil” pentru Uniune, Heiko Maas a precizat că e nevoie de ”un nou echilibru” în relația transatlantică.

”Sub egida președintelui Trump ne confruntăm cu noi provocări. Nicio țară din Europa nu va reuși să facă lucrul acesta singură, ci doar împreună”, a spus șeful diplomației germane. 

Luni dimineață, Maas a abordat subiectul Trump și în cadrul Reuniunii anuale a diplomației germane, susținând că Germania și Canada ar trebui să își unească forțele ca parte a unei "alianțe multilaterale" pentru a contracara forțe disruptive precum președintele Donald Trump, Rusia sau Arabia Saudită.

+++

Sesiunea plenară are titlul București-Berlin-Bruxelles: împreună pentru o Europă puternică. Moderatorul va fi șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu. După sesiune va urma o conferință comună de presă a miniștrilor Teodor Meleșcanu și Heiko Maas.

”Ziua de azi stă sub semnul diplomației europene. Pentru mine este o onoare deosebită ca, după ce am participat la deschiderea Reuniunii noastre anuale a diplomației, să iau cuvântul la Reuniunea Anuală a Diplomației Române”, a declarat Heiko Maas, citat într-un comunicat al MAE de la Berlin.