Armata rusă caută cu orice preț să cucerească orașul Severodonețk, în estul Ucrainei, iar Kievul, care se îngrijorează de riscurile de a fi depășit, cere mai multe arme grele pentru a egala puterea de foc rusească.

Armata rusă caută continuu să înainteze spre Severodonețk, în estul Ucrainei și Kievul, îngrijorat de riscul de a fi depășit, cere mai multe arme grele pentru a egala puterea de foc rusească.În anumite regiuni din estul Ucrainei unde se concentrează ofensiva rusă de săptămâni, dușmanul este net superior în ce privește echipamentul, numărul de soldați", a recunoscut președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie La Libre Belgique.

Dar forțele ucrainene "rezistă acestei ofensive extrem de violente", a adăugat el în mesajul său video zilnic. "Avem nevoie de ajutorul partenerilor noștri și în special de arme", a pledat el, la câteva ore după ce ministrul său de externe, Dmitro Kuleba, a cerut mai multe arme grele.

Ucraina dorește să primească unități mobile capabile să trimită mai multe rachete simultan. "Este cu adevărat arma de care avem mare nevoie", a afirmat Kuleba după discuții cu oficialii guvernamentali și șefii de companii, în cadrul Forumului economic de la Davos (Elveția).

"Bătălia pentru Donbas seamănă mult cu bătăliile din al doilea Război Mondial", a explicat el în fața presei. Anumite sate și orașe "sunt transformate în ruine de tirurile artileriei ruse, de sistemele rusești de lansări multiple de rachete" - un tip de armă care lipsește Ucrainei, a detaliat ministrul.

Forțele ruse se apropie în fiecare zi puțin mai mult de Severodonețk, a cărui cucerire le este indispensabilă pentru a controla total Donbasul, un bazin minier deja parțial ocupat de separatiști pro-ruși. Ele sunt destul de aproape pentru a putea trage cu mortiere asupra orașului populat de circa 100.000 de locuitori înainte de război, care "este pur și simplu pe cale de a fi distrus", existând deja lupte la periferie, a asigurat miercuri Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii.  

"Nu este încercuit" 

Totuși, potrivit lui, orașul "nu este încercuit", spre deosebire de ce a afirmat un oficial al separatiștilor pro-ruși. Circa 15.000 de persoane se găsesc încă acolo ca și în satele apropiate, în ciuda bombardamentelor neîncetate, a arătat el. În această regiune, orașele de pe linia frontului s-au golit de locuitori, recalcitranții, adesea în vârstă, petrecând cea mai mare parte a timpului ascunși în pivnițe.

Ca în orașul Soledar, la circa zece kilometri de Severodonețk, unde Natalia, 47 de ani, a urcat la aer "doar pentru a vedea oameni". "Avem nevoie să știm că nu suntem singuri și că tot mai e viață pe aici", spune ea.

În orașul vecin Lizișansk, poliția a preluat sarcina serviciilor funerare pentru a îngropa morții, a mai spus Gaidai. Cel puțin 150 de persoane au trebuit îngropate într-o groapă comună, a adăugat el.

Potrivit președinției ucrainene, în ultimele 24 de ore cel puțin trei persoane au fost ucise în acest oraș din regiunea Lugansk și patru civili au pierit în regiunea Donețk.

Pe de altă parte, în zona Harkiv (nord-est), două persoane au murit în bombardamentul de la Balakliya și doi morți au fost de asemenea înregistrați în sudul țării, în regiunea Mikolaiv.

"Țările care întârzie cu furnizarea de arme grele Ucrainei trebuie să înțeleagă că în fiecare zi pe care o petrec ca să decidă, să cântărească diferite argumente, sunt uciși oameni", a repetat la Davos ministrul ucrainean al afacerilor externe.

240 de copii au murit de la începutul lansării ofensivei ruse, potrivit serviciilor procurorului general.În ce privește îngrijorările privind incapacitatea Ucrainei de a-și exporta cerealele din cauza blocării porturilor sale de către Rusia, el a relatat despre discuțiile Kievului cu Națiunile Unite privind posibilitatea unui pasaj securizat pornind din portul Odesa.

Adresându-se prin videoconferință la Davos, președintele Zelenski a cerut și el țărilor occidentale să înceteze să menajeze Rusia sau interesele ei. "Orice ar face statul rus, există totdeauna cineva care spune: să ținem cont de interesele sale. În acest an la Davos, am auzit asta din nou", a deplâns el situația."Trebuie să facem tot ce este posibil pentru ca (...) interesele ucrainenilor să nu fie depășite de interesele celor care sunt întotdeauna grăbiți să se repeadă la o întâlnire cu dictatorul", a declarat el, fără să-l numească pe președintele rus, Vladimir Putin.  

"Europa unită" 

El a cerut "sprijinul unei Europe unite", deplângând lipsa de coeziune a occidentalilor față de acest război care intră în a patra lună. Pe frontul sudic, Moscova se grăbește să-și consolideze stăpânirea în teritoriile cucerite de trei luni. Rusia a anunțat că va permite locuitorilor din regiunile Zaporijia și Herson să ceară pașaport rusesc printr-o "procedură simplificată".

Ucraina a denunțat imediat o măsură care demonstrează voința Moscovei de a face o anexare pur și simplu a acestor teritorii. "Eliberarea forțată de pașapoarte ucrainenilor la Herson și Zaporijia este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei contra Ucrainei", a declarat într-un comunicat Ministerul ucrainean al afacerilor externe.

Pe frontul diplomatic, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că el rămâne "încrezător" într-un acord privind un embargou al UE pe petrolul rusesc până începutul Consiliului European de luni, în ciuda blocării de către Ungaria.

La rândul lui, Dmitro Kuleba a arătat joi pe Twitter că a avut prima convorbire telefonică cu noul său omolog francez, Catherine Colonna, și "a convenit cu ea asupra necesității de a intensifica presiunea sancțiunilor asupra Rusiei, inclusiv un embargou petrolier". O măsură indispensabilă, potrivit Kievului, care a cerut miercuri la Davos comunității internaționale să "ucidă exporturile rusești".

Tot la Davos, cancelarul german, Olaf Scholz, s-a declarat "convins" joi că Rusia nu va câștiga războiul și că președintelui rus, Vladimir Putin, nu îi va fi permis să "dicteze" pacea.

Sursa: RADOR