Ministrul sănătății Vlad Voiculescu și MApN au făcut miercuri seara precizări în legătură cu vaccinarea cadrelor militare.

Ministerul apărării naționale respinge ideea că nu ar fi respectat regulile și prioritățile stabilite în cadrul campaniei naționale de vaccinare:

”Subliniem faptul că unele exprimări din spațiul public induc ideea falsă că centrele de vaccinare organizate de MApN ar fi destinate doar pentru personalul militar fiind, chipurile, menite să acorde un tratament privilegiat acestuia, pe baza unor practici și proceduri netransparente, în detrimentul populației civile”.

Biroul de presă al MApN precizează că înființarea centrelor de vaccinare de către Ministerul apărării a avut ca scop ”reducerea presiunii” pe centrele de vaccinare coordonate de Ministerul sănătății, iar aceste centre nu sunt destinate doar personalului MApN, ci și a celui din alte instituții ale sistemului național de apărare și, în anumite situații, chiar pentru persoane civile, în conformitate cu procedurile derulate prin platforma unică de programare.

Potrivit comunicatului MApN, până în prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare și personal civil în activitate în cadrul ministerului.

Diferența până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN este reprezentată de veterani de război, pensionari militari și membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidități).

Din categoria personalului în activitate, au fost vaccinate 5.315 cadre medicale și personal auxiliar. În centrele militare de vaccinare deschise pentru prima etapă s-a vaccinat și personal medical din afara ministerului.

De asemenea, au fost vaccinați 1.557 elevi și studenți și 1.835 profesori și personal angajat în instituțiile de învățământ.

Până la acest moment, au fost imunizați aproximativ 5.000 de veterani de război și pensionari militari eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidități), aproximativ 4.500 membri de familie eligibili pentru etapa a II-a (în principal membri de familie ai pensionarilor militari).

De asemenea, până la această dată a fost vaccinat tot personalul militar participant la misiuni externe și militari aflați în pregătire pentru misiuni în afara teritoriului național, precum și toți militarii care participă la misiuni specifice pe teritoriul național, poligoane, pază și protecție obiective militare, misiuni de transport al personalului unităților sanitare militare, militari din serviciul de luptă permanent, etc.

”În primele săptămâni ale derulării procesului de vaccinare, în condițiile reducerii temporare a fluxului de aprovizionare cu doze de vaccin de la acea vreme, numărul de doze repartizate pentru centrele de vaccinare ale MApN a fost limitat la 1.000 pe zi (pentru totalul centrelor). Din acest motiv, cadrele militare în activitate au acordat prioritate la vaccinare categoriilor aflate la risc - persoane cu vârsta de peste 65 de ani, persoane cu comorbidități etc. În prezent, această limitare a fost ridicată, vaccinarea asigurându-se în funcție de numărul de solicitări exprimate voluntar și de capacitatea centrelor de vaccinare”, se mai arată în comunicat.

Ministrul sănătății Vlad Voiculescu și premierul Florin Cîțu au reamintit că Hotărârea de Guvern nr. 12 din 20 ianuarie 2021 prevede că în centrele de vaccinare ale Ministerului apărării, membrii familiilor se vor vaccina "potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie".

”Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a inceput încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numește personal esențial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau... tot esențial. Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului”, a scris Voiculescu pe Facebook.