Lidera Comisiei Europene a făcut apel la unitatea europenilor în fața deciziei președintelui Trump de a impune tarife de 20% pentru importurile în SUA din statele membre. Ea a cerut Washingtonului să renunțe la confruntare în favoarea negocierilor.

Anunțul președintelui Trump privind tarifele la nivel mondial, inclusiv pentru UE, este ”o lovitură majoră pentru economia mondială”, a declarat joi dimineața Ursula von der Leyen, aflată în vizită în Uzbekistan.

Precizând că regretă profund această alegere, ea a avertizat că ”economia globală va avea de suferit masiv”, iar ”incertitudinea va declanșa creșterea protecționismului”.

Totodată, von der Leyen a spus că tarifele vor afecta consumatorii din întreaga lume, lucru ce ”se va simți imediat”.

 

”Milioane de cetățeni se vor confrunta cu facturi mai mari la alimente. Medicamentele vor costa mai mult, precum și transportul. Inflația va crește. Și acest lucru îi afectează în special pe cei mai vulnerabili cetățeni. Toate afacerile – mari și mici – vor avea de suferit din prima zi”,

 

a descris Ursula von der Leyen un tablou sumbru.

”Nu există o cale clară prin complexitatea și haosul care se creează, deoarece toți partenerii comerciali americani sunt loviți”, a mai spus ea, adăugând că în ultimii optzeci de ani, comerțul dintre Europa și Statele Unite a creat milioane de locuri de muncă, iar americanii au beneficiat de prețuri reduse, în timp ce afacerile au beneficiat de ”oportunități uriașe care au condus la o creștere și o prosperitate fără precedent”.

Pe de altă parte, șefa Comisiei a precizat că este de acord cu președintele Trump referitor la faptul că ”alții profită în mod nedrept de regulile actuale”.

”Sunt gata să susțin orice eforturi pentru ca sistemul comercial global să se potrivească cu realitățile economiei globale”, a spus ea, atrăgând însă atenția că tarifele nu vor rezolva problema.

UE este pregătită să negocieze cu SUA, ”pentru a elimina orice bariere rămase în calea comerțului transatlantic”, dar, în același timp, este pregătită să reacționeze.

”Finalizăm deja un prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele la oțel. Și acum ne pregătim pentru contramăsuri suplimentare, pentru a ne proteja interesele și afacerile în cazul în care negocierile eșuează. De asemenea, vom urmări îndeaproape ce efecte indirecte ar putea avea aceste tarife, deoarece nu putem absorbi supracapacitatea globală și nici nu vom accepta dumpingul pe piața noastră. În calitate de europeni, ne vom promova și apăra întotdeauna interesele și valorile”, a spus Ursula von der Leyen.

Ea a pledat pentru negocieri, precizând că Maros Șefcovici, comisarul european pentru comerț, este pregătit oricând să discute cu omologii săi din SUA. 

Mesajul pentru europeni: 

”Știu că mulți dintre voi vă simțiți dezamăgiți de cel mai vechi aliat al nostru. Da, trebuie să ne pregătim pentru impactul inevitabil al acestei decizii. Europa are tot ce-i trebuie pentru a trece de această furtună. Suntem împreună în asta. Dacă îl înfrunți pe unul dintre noi, ne înfrunți pe toți. Așa că vom rămâne împreună și ne vom susține unul pentru celălalt. Unitatea noastră este puterea noastră. Europa are cea mai mare piață unică din lume - 450 de milioane de consumatori - care este portul nostru sigur în vremuri tumultoase”.

Europa va fi de partea celor direct afectați, a mai spus ea, amintind că, săptămâna trecută, UE a limitat cantitatea de oțel care poate fi importată în Europa fără tarife, pentru a ajuta industriile strategice afectate de tarifele la oțel impuse de Trump.

Urmează ”dialoguri strategice” cu sectorul siderurgic, auto și cel farmaceutic.

Bernd Lange (Parlamentul European): Trump vizează legislația europeană

Președintele Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European, social-democratul german Bernd Lange a declarat că Uniunii îi sunt dedicate 30 de pagini în documentul prin care Donald Trump justifică tarifele anunțate miercuri.


Lange susține că măsura nu are legătură cu tarifele, deoarece media tarifelor impuse de UE produselor americane este de 5%, mult mai puțin decât acel 20% impus de Washington, ci le vizată legislația europeană privind standardele pentru protecția consumatorului sau cea destinată sectorului digital.

Eurodeputatul a spus că aceste prevederi legislative nu pot fi negociate.

El a spus că Maros Șefcovici a fost de două ori în SUA, dar nu a fost posibil să discute cu secretarul comerțului. UE va încerca din nou să aducă Washingtonul la masa negocierilor și după anunțul de miercuri.

Lange a mai precizat că, atunci când socotește deficitul comercial, Trump nu ia în calcul și serviciile.

Eurodeputatul se va duce la Washington luna aceasta pentru a discuta problema tarifelor.

Trump anunță ”tarife reciproce” la nivel mondial. Replica UE

Mai mult pe EurActiv »