Olandezii au respins Acordul de Asociere UE-Ucraina în cadrul referendumului de miercuri. Dar votul nu a fost despre Ucraina. Dreapta populistă anunță deja "sfârșitul UE".

Un lucru este clar după consultarea populară din Olanda: nu a avut legătură cu Ucraina. Votanții care au respins Acordul de Asociere au vrut să dea un semnal. Un semnal împotriva Uniunii Europene. Și au reușit. După numărarea a 99% din voturi, rata de participare depășește 30% ceea ce înseamnă că referendumul va fi validat.

Momentan nu este clar cum vor proceda autoritățile de la Bruxelles, Kiev și Haga. Referendumul nu este obligatoriu pentru guvern, dar, în prima sa reacție după anunțarea rezultatului, premierul olandez Mark Rutte a declarat că nu va fi prea simplu pentru Haga să ratifice Acordul.

"Se pare ca poporul olandez a spus «nu» elitei europene și «nu» Acordului cu Ucraina", a scris pe Twitter liderul extremist Geert Wilders. El a vorbit despre "începutul sfârșitului UE".

Acordul de Asociere nu aduce automat aderarea Ucrainei la UE. În pofida afirmațiilor făcute de eurosceptici, Acordul de Asociere nu garantează Ucrainei că va deveni membră a UE. Este mai degrabă un acord comercial al cărui scop este crearea unei zone de liber schimb în decurs de zece ani. Ucraina s-a angajat să facă o serie de reforme în acest timp, în timp ce UE a promis ajutor financiar și ridicarea vizelor pentru cetățenii ucraineni.

Olanda este singura țară membră care nu a ratificat Acordul. Acesta se aplică parțial, dar pentru o implementarea totală trebuie să fie ratificat de toate statele membre UE.

De ce au respins olandezii Acordul

Inițiativa referendumului a aparținut unor organizații eurosceptice. Care au recunoscut de la început că nu sunt interesate de Ucraina. "Nu ne interesează deloc Ucraina", a mărturisit sincer Arjan van Dixhoorn, unul dintre inițiatori, potrivit cotidianului NRC Handelsblad. Acesta a continuat explicând că scopul final este o ieșire a Olandei din UE.

Cum pentru moment nu se poate vorbi de un Nexit, euroscepticii profită de "orice oportunitate” pentru a pune bețe în roate relațiilor dintre Haga și Bruxelles.

Sinceritatea inițiatorilor nu a dăunat deloc campaniei împotriva Acordului. Dimpotrivă, mai ales că olandezii au mai votat o dată, în număr mare, împotriva UE. Se întâmpla în 2005, când au respins Constituția UE. Și între timp evenimente precum criza economică, problema refugiaților și terorismul au intensificat sentimentele antieuropene.

André Krouwel, profesor la Universitatea Liberă din Amsterdam, a explicat pentru Die Welt că olandezii nu se mai simt în siguranță și nu mai sunt atrași de libera circulație, unul dintre pilonii fundamentali ai UE.

Consecințele votului

Practic, după referendumul din Olanda viitorul Acordului de Asociere este incert, iar premierul Rutte va fi obligat să găsească o soluție și să se consulte cu autoritățile de la Bruxelles și Kiev.

Moscova ar putea vedea în el un semnal că-și poate continua eforturile de a menține Ucraina în sfera sa de influență, în timp ce adversarii UE din Marea Britanie ar putea prinde aripi pentru referendumul din 23 iunie. "Momentul referendumului este foarte bun, rezultatul va influența cu siguranță” votul britanicilor a declarat, pentru De Telegraaf, liderul UKIP Nigel Farage.

Reacția Ucrainei

Președintele Petro Poroșenko a declarat că rezultatul referendumului olandez nu va afecta integrarea Ucrainei în Europa, potrivit Kyivpost.com.

El a reamintit caracterul consultativ al referendumului și a precizat că Ucraina va continua "să pună în aplicare prevederile Acordului de Asociere cu UE". 

Totodată, Poroșenko a spus adevăratul scop al organizatorilor referendumului nu a fost Acordul de Asociere. "Este un atac la adresa unității Europei, la adresa promovării valorilor europene", a susținut președintele ucrainean.