Boris Johnson a fost învestit oficial vineri prim-ministru de către regina Elisabeta a II-a, după victoria categorică a Partidului Conservator la alegerile anticipate de joi.

Regina Elisabeta a II-a l-a mandatat pe Johnson să formeze guvernul, BBC Online notând că nu vor fi mari modificări în componența executivului.

Parlamentul britanic își va relua activitatea la 19 decembrie și este de așteptat ca, beneficiind acum de o majoritate confortabilă în Camera Comunelor, Boris Johnson să reușească să respecte noul deadline pentru retragerea Regatului Unit din UE - 31 ianuarie 2020.

Partidul Conservator a obținut o majoritate absolută de 365 din cele 650 de mandate din Camera Comunelor, cu 48 mai multe față de scrutinul din 2017, o victorie istorică în urma alegerile legislative anticipate de joi. 

Și pentru laburiști alegerile au fost istorice, dar în sens negativ. Partidul Laburist a pierdut 59 de mandate față de alegerile precedente, obținând doar 203 locuri în Camera Comunelor, cel mai slab rezultat din 1935 până în prezent. 

Interpretând rezultatul ca pe o dorință a alegătorilor britanici de a părăsi Uniunea Europeană, liderul conservator s-a angajat să întoarcă spatele definitiv spațiului comunitar până la sfârșitul lui ianuarie și să unească o țară dezbinată: "Let the healing begin".

El i-a asigurat pe cei care se opun Brexit că nu-i ignoră și va construi cu UE un parteneriat de pe poziții egale.

Concluziile Consiliului European:

1. Consiliul European își reiterează angajamentul față de o retragere ordonată pe baza acordului de retragere și solicită ratificarea rapidă și punerea în aplicareefectivă a acestuia.

2.Consiliul European reconfirmă faptul că dorește să stabilească relații viitoare cât mai strânse posibil cu Regatul Unit, în conformitate cu declarația politică și cu respectarea orientărilor Consiliului European, precum și a declarațiilor și a luărilor de poziții convenite anterior, în special cele din 25 noiembrie 2018. Viitoarele relații vor trebui să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații și să asigure condiții de concurență echitabile.

3. În acest scop, Consiliul European invită Comisia să prezinte Consiliului un proiect de mandat cuprinzător referitor la viitoarele relații cu Regatul Unit, imediat după retragerea acestuia. Consiliul European invită Consiliul Afaceri Generale să adopte rapid mandatul de negociere și deciziile relevante.

4.Consiliul European salută decizia Comisiei de a-l numi din nou pe Michel Barnier în vederea negocierilor privind relațiile viitoare. Negocierile vor continua să aibă loc într-un mod coerent și într-un spirit de unitate și transparență cu toate statele membre. Negocierile se vor desfășura prin coordonare continuă și dialog permanent cu Consiliul și grupurile sale de pregătire.