Rilli Lappalainen, secretar general al reţelei de ONG-uri Kehys din Finlanda, a explicat pentru EurActiv ce poate face societatea civilă în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, din prima jumătate a anului 2019.

"Cred că deţinerea Preşedinţiei UE reprezintă o mare oportunitate pentru societatea civilă. Desigur, depinde de ţară, dar ar putea fi cu adevărat o mare oportunitate pentru activităţile de promovare, pentru priorităţile considerate importante de către societatea civilă. Normal că nu poţi să te focusezi doar pe Preşedinţie în cele şase luni, ci trebuie să te pregăteşti cu mult timp înainte. De asemenea, e important şi ce se întâmplă după Preşedinţie. Ar fi bine să fie alese câteva subiecte pe care să te concentrezi.

Din punct de vedere politic, este o oportunitate pentru a spori vizibilitatea subiectelor alese şi pentru a avea o contribuţie reală în ceea ce priveşte conţinutul. Dacă poţi combina asta cu campanii de conştientizare şi dacă cetăţenii români vor fi implicaţi mai mult şi vor fi mai informaţi în legătură ceea ce se întâmplă în cadrul negocierilor, ai şanse mai bune.

Dar în cele din urmă chiar cred că e o mare oportunitate să ai o contribuţie importantă în ceea ce priveşte priorităţile Preşedinţiei. Ar putea ajuta destul de mult dacă există un interes comun cu Guvernul, pentru că autorităţile sunt cele care stabilesc agenda politică, împreună cu Comisia Europeană. Deci, dacă găseşti o sinergie, acest lucru e de ajutor. Poate fi şi altceva, dacă tu consideri că e o prioritate, dar atunci ai nevoie să îţi dai seama dacă poate deveni o poveste de succes şi ce impact va avea. 

Sfatul meu ar fi concentrarea pe unul, două maximum trei subiecte.

Sunt ceva îngrijorări uneori privind apropierea prea mare a societăţii civile de Guvern, ministere şi politicieni. Trebuie să fii atent, cât de mult preiei din mesajele lor, poţi să nu fii de acord pe anumite subiecte, dar ai totuşi şansa să cooperezi, să argumentezi, să explici de ce punctele tale de vedere sunt extrem de importante.

Nu cred că spaţiul de manevră de care dispune societatea civilă e limitat şi poate arăta cât de folositoare şi de importantă e societatea civilă sau o parte a acesteia pentru întreaga societate în perioada Preşedinţiei. Poţi să creşti gradul de conştientizare printre funcţionari şi politicieni privind importanţa societăţii civile la nivel naţional, la nivel european, precum şi la nivel global.În cele din urmă".