Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a avut la Chișinău mai multe întâlniri cu oficiali moldoveni. Discuțiile au vizat securitatea în regiunea Mării Negre și sprijinul acordat de România parcursului european al R. Moldova.

România susține ferm parcursul european al Republicii Moldova și dorește să-și reconfirme angajamentul pentru intensificarea cooperării pe palierul securității și apărării, inclusiv în contextul noii etape strategice a relațiilor UE-Republica Moldova ca urmare a deciziei Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, a declarat la Chișinău, într-o conferință de presă, ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, aflat marți și miercuri în vizită în Republica Moldova. 

"Pentru noi, Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică", a declarat Angel Tîlvăr, menționând deschiderea specialiștilor din Ministerul Apărării Naționale (MApN) de la București de a răspunde solicitărilor de sprijin. 

În cadrul întrevederii cu președinta Maia Sandu, ministrul român a evidențiat nivelul excelent al colaborării bilaterale în domeniul apărării, cu accent pe instruirea în comun a militarilor celor două armate și pe învățământul militar. 

Oficialul român a subliniat că liniile de comunicare sunt deschise pentru dialogul direct, atât la nivelul miniștrilor, cât și la cel al șefilor apărării, ceea ce optimizează și mai mult comunicarea și oferă oportunități de consolidare a colaborării dintre cele două ministere, potrivit unui comunicat al MApN.

 

"Suntem extrem de preocupați de consecințele grave ale războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina și impactul lor pentru regiunea noastră. De aceea, vă asigur că vom continua să sprijinim Republica Moldova, atât pe dimensiunea bilaterală, cât și la nivel internațional, mai ales în relația cu Uniunea Europeană",

 

a declarat Tîlvăr.

Oficialul român s-a referit și la amenințările hibride ale Rusiei.

"Trebuie să continuăm să ne implicăm, la nivel internațional, pentru sprijinirea puternică a Republicii Moldova, un stat expus la amenințările hibride ale Federației Ruse, accentuate de campanii de dezinformare și propagandă. Vreau să felicit autoritățile de la Chișinău pentru modul în care au gestionat aceste provocări", a spus Angel Tîlvăr, în întâlnirea cu omologul moldovean, Anatolie Nosatîi.

La rândul său, președinta Maia Sandu a subliniat că România este un partener strategic al Republicii Moldova, cu care autoritățile de la Chișinău cooperează cu consecvență pentru consolidarea capacităților de apărare și de securitate națională.

De asemenea, ea și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul necondiționat al României în parcursul european al Chișinăului, inclusiv pentru donația substanțială oferită în vederea îmbunătățirii sistemului logistic al Armatei Naționale.

În cadrul discuțiilor cu prim-ministrul Dorin Recean, ministrul român a reiterat susținerea deplină a României pentru parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova:

"Ne bucurăm că, la acest moment, sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova este concretizat prin mai multe instrumente, precum  măsurile de asistență prin  Facilitatea Europeană pentru Pace, care va ajuta la consolidarea capabilităților de apărare. O evoluție foarte importantă este înființarea recentă a misiunii civile a UE, care va contribui semnificativ la creșterea rezilienței Republicii Moldova".

Totodată, Angel Tîlvăr a salutat deschiderea Republicii Moldova de a contribui la misiunile UE desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună.