Comisarul pentru Mediu a găzduit marți o reuniune specială cu reprezentanții a nouă state membre, inclusiv România, care nu au luat măsuri pentru diminuarea poluării aerului. Karmenu Vella a cerut măsuri până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Reuniunea de la Bruxelles a fost la nivel ministerial, dar România nu a fost reprezentată de ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu. Aceasta a fost ministru și în Guvernul Tudose, prin urmare nu poate invoca scuza unui nou cabinet.

UPDATE: Ministerul Mediului a comunicat că o delegație din România a participat marți la reuniunea de la Bruxelles, și a prezentat măsurile întreprinse de autoritățile administrației publice locale și de cele de mediu cu privire la acțiunile realizate în vederea îmbunătățirii calității aerului.

„România a solicitat, sub mecanismul Evaluarea implementării legislației de mediu (EIR), sprijinul Comisiei oferit prin instrumentul TAIEX P2P (n.r. - mecanism menit să asigure transferul de expertiză între autoritățile naționale, regionale și locale, însărcinate cu aplicarea reglementarilor și a politicilor UE în domeniul mediului în statele membre). La finalul discuțiilor, tuturor statelor participante li s-a solicitat să transmită Comisiei, oficial, până luni, 5 februarie a.c., detalii privind aspectele prezentate pe parcursul întâlnirii”.

Cele nouă state membre chemate în capitala europeană pentru a li se readuce aminte de importanța diminuării poluării aerului sunt Cehia, Germania, Spania, Franța, Italia, Ungaria, România, Slovacia și Marea Britanie.

Comisia Europeană a descris reuniunea, organizată la inițiativa comisarului pentru Mediu, Karmenu Vella, ca "un ultim efort de a găsi soluții pentru remedierea problemei grave a poluării aerului în Uniunea Europeană".

Cele nouă state membre "riscă proceduri de infringement pentru depășirea limitelor stabilite în cazul poluării aerului".

În cadrul reuniunii, comisarul le-a dat termen celor nouă state până la sfârșitul săptămânii viitoare pentru a informa CE despre modul în care intenționează să se conformeze reglementărilor UE privind calitatea aerului. În caz contrar, vor exista acțiuni juridice împotriva lor, a avertizat Comisia Europeană.

„Nu este ceva mai grav decât pierderea de vieți omenești din cauza poluării... Protejarea cetățenilor noștri reprezintă principala prioritate a președintelui Jean-Claude Juncker și a întregului Colegiu al comisarilor, iar acest lucru trebuie să devină principala prioritate și în statele membre”, a declarat Vella după reuniune.