Comisarul pentru Mediu a găzduit marţi o reuniune specială cu reprezentanţii a nouă state membre, inclusiv România, care nu au luat măsuri pentru diminuarea poluării aerului. Karmenu Vella a cerut măsuri până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Reuniunea de la Bruxelles a fost la nivel ministerial, dar România nu a fost reprezentată de ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu. Aceasta a fost ministru şi în Guvernul Tudose, prin urmare nu poate invoca scuza unui nou cabinet.

UPDATE: Ministerul Mediului a comunicat că o delegaţie din România a participat marţi la reuniunea de la Bruxelles, și a prezentat măsurile întreprinse de autorităţile administraţiei publice locale şi de cele de mediu cu privire la acţiunile realizate în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului.

„România a solicitat, sub mecanismul Evaluarea implementării legislaţiei de mediu (EIR), sprijinul Comisiei oferit prin instrumentul TAIEX P2P (n.r. - mecanism menit să asigure transferul de expertiză între autorităţile naţionale, regionale şi locale, însărcinate cu aplicarea reglementarilor şi a politicilor UE în domeniul mediului în statele membre). La finalul discuţiilor, tuturor statelor participante li s-a solicitat să transmită Comisiei, oficial, până luni, 5 februarie a.c., detalii privind aspectele prezentate pe parcursul întâlnirii”.

Cele nouă state membre chemate în capitala europeană pentru a li se readuce aminte de importanţa diminuării poluării aerului sunt Cehia, Germania, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, România, Slovacia şi Marea Britanie.

Comisia Europeană a descris reuniunea, organizată la iniţiativa comisarului pentru Mediu, Karmenu Vella, ca "un ultim efort de a găsi soluţii pentru remedierea problemei grave a poluării aerului în Uniunea Europeană".

Cele nouă state membre "riscă proceduri de infringement pentru depăşirea limitelor stabilite în cazul poluării aerului".

În cadrul reuniunii, comisarul le-a dat termen celor nouă state până la sfârşitul săptămânii viitoare pentru a informa CE despre modul în care intenţionează să se conformeze reglementărilor UE privind calitatea aerului. În caz contrar, vor exista acţiuni juridice împotriva lor, a avertizat Comisia Europeană.

„Nu este ceva mai grav decât pierderea de vieţi omeneşti din cauza poluării... Protejarea cetăţenilor noştri reprezintă principala prioritate a preşedintelui Jean-Claude Juncker şi a întregului Colegiu al comisarilor, iar acest lucru trebuie să devină principala prioritate şi în statele membre”, a declarat Vella după reuniune.