UPDATERomânia, somată de CE pentru depășirea limitelor stabilite în cazul poluării
Comisarul pentru Mediu a găzduit marți o reuniune specială cu reprezentanții a nouă state membre, inclusiv România, care nu au luat măsuri pentru diminuarea poluării aerului. Karmenu Vella a cerut măsuri până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Reuniunea de la Bruxelles a fost la nivel ministerial, dar România nu a fost reprezentată de ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu. Aceasta a fost ministru și în Guvernul Tudose, prin urmare nu poate invoca scuza unui nou cabinet.
UPDATE: Ministerul Mediului a comunicat că o delegație din România a participat marți la reuniunea de la Bruxelles, și a prezentat măsurile întreprinse de autoritățile administrației publice locale și de cele de mediu cu privire la acțiunile realizate în vederea îmbunătățirii calității aerului.
„România a solicitat, sub mecanismul Evaluarea implementării
legislației de mediu (EIR), sprijinul Comisiei oferit prin instrumentul
TAIEX P2P (n.r. - mecanism menit să asigure transferul de expertiză între
autoritățile naționale, regionale și locale, însărcinate cu aplicarea
reglementarilor și a politicilor UE în domeniul mediului în statele
membre). La finalul discuțiilor, tuturor statelor participante li s-a
solicitat să transmită Comisiei, oficial, până luni, 5 februarie a.c.,
detalii privind aspectele prezentate pe parcursul întâlnirii”.
Cele nouă state membre chemate în capitala europeană pentru a li se readuce aminte de importanța diminuării poluării aerului sunt Cehia, Germania, Spania, Franța,
Italia, Ungaria, România, Slovacia și Marea Britanie.
Comisia Europeană a descris reuniunea, organizată la inițiativa comisarului pentru Mediu, Karmenu Vella, ca "un ultim efort de a găsi soluții pentru remedierea problemei grave a poluării aerului în Uniunea Europeană".
Cele nouă state membre "riscă proceduri de infringement pentru depășirea limitelor stabilite în cazul poluării aerului".
În cadrul reuniunii, comisarul le-a dat termen celor nouă state până la sfârșitul săptămânii viitoare pentru a informa CE despre modul în care intenționează să se conformeze reglementărilor UE privind calitatea aerului. În caz contrar, vor exista acțiuni juridice împotriva lor, a avertizat Comisia Europeană.
„Nu este ceva
mai grav decât pierderea de vieți omenești din cauza poluării...
Protejarea cetățenilor noștri reprezintă principala prioritate a
președintelui Jean-Claude Juncker și a întregului Colegiu al comisarilor,
iar acest lucru trebuie să devină principala prioritate și în statele
membre”, a declarat Vella după reuniune.
România, certată deseori de Bruxelles
Potrivit unui raport din octombrie 2017 privind reprezentarea la CJUE, postat pe site-ul MAE, din 13 acțiuni aflate în etapa punerii în întârziere, opt sunt pe mediu. Alte două acțiuni pe mediu sunt în etapa avizului motivat, iar cinci sunt în etapa punerii în întârziere.
Comentarii