O aeronavă C-27 J Spartan şi o aeronavă C-130 Hercules, precum şi 20 de militari, membri ai echipajelor şi personal auxiliar, au decolat miercuri spre Grecia. Bilanţul incendiilor e în creştere: cel puţin 79 de morţi şi aproape 200 de răniţi.

Aeronava C-27 J Spartan, care este configurată pentru stingerea incendiilor, precum şi aeronava C-130 Hercules, trimisă pentru sprijin logistic, sunt puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale în cadrul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene care coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul Uniunii Europene, relatează Mediafax.

Decizia a fost luată după ce ministrul Apărării, Mihai Fifor, a avut marţi o serie de convorbiri telefonice cu ministrul elen al Apărării, Panos Kammenos, pe marginea situației de urgență din zona Attica, în urma incendiilor devastatoare manifestate în ultimele zile, soldate cu pierderi de vieți omenești, precizează MApN.

Şi Cipru şi Italia au trimis aeronave şi pompieri pentru lupta împotriva incendiilor.

Între timp, bilanţul incendiilor a crescut: cel puţin 79 de morţi, printre care 23 de copii, şi aproape 200 de răniţi, la care se adaugă numeroase persoane dispărute.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade, niciun român nu se află printre victime. Nici MAE nu a primit cereri de asistenţă consulară din partea românilor care trăiesc în Grecia sau care se află în concediu în această ţară.

Conform oficialilor locali, incendiile au fost aduse sub control. Un incendiu izbucnit în munţii Geraneia, la aproximativ 70 de kilometri vest de Atena, este singurul în continuare activ, a informat ministrul grec al protecţiei civile, Nikos Toskas, informează DPA, preluată de Agerpres.

Este cel mai devastator incendiu din Grecia din ultimul deceniu.