Guvernul român va oferi ajutoare pentru cetățenii moldoveni ca să iasă din iarnă, a anunțat, marți, premierul Dacian Cioloș. Un ajutor financiar va fi oferit și Guvernului de la Chișinău, cu condiția ca acesta să se angajeze să implementeze reforme.

"Cetățenii din R. Moldova au de la autoritățile de la Chișinău așteptări foarte clare, multe nemulțumuri care sunt justificate și credibilitatea majorității parlamentare care susține Guvernul de la Chișinău depinde în mod clar de capacitatea a lua decizii, de a lua măsuri pentru a implementa reforme care sunt așteptate în primul rând de cetățenii din R. Moldova”, dar și de România și de partenerii europeni și euroatlantici, a declarat, marți, Dacian Cioloș, în conferința comună de presă cu omologul Pavel Filip.

Premierul a precizat că Guvernul României este gata să sprijine R. Moldova pe parcusul european și în privința reformelor, dorindu-și stabilitate peste Prut.

Totodată, Cioloș a explicat că Bucureștiul cunoaște greutățile accentuate și de criza prelungită, astfel că "în măsura în care Guvernul R. Moldova se angajează la niște reforme, Guvernul României are în vedere, într-o primă etapă, un sprijin de urgență pentru a ajuta cetățenii mai nevoiași din R Moldova să iasă din perioada de iarnă”.

El a spus că ajutorul va consta în produse alimentare, resurse pentru încălzire, dar se va face o analiză întrucât resursele financiare nerambursabile sunt reduse.

În ceea ce privește prima tranșă din creditul rambursabil promis Chișinăului prin memorandumul semnat în 2015, Cioloș a afirmat că România e pregătită să acorde prima tranșă, dar înainte de livrarea ei se așteaptă ca Executivul moldovean "să vină cu câteva măsuri concrete care să demonstreze voința de reformă”.

Până la sfârșitul săptămânii, Guvernul român va veni cu o listă de măsuri pe care Cabinetul Filip ar putea sa le ia înainte de a primi prima tranșă, în valoare de 60 de milioane de euro, a susținut Cioloș, precizând că aceasta va fi coordonată și cu sprijinul acordat de CE și de FMI.

Acordarea tranșei depinde și ratificarea acordului în Parlament.

Premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul său își propune să fie în dialog permanent cu protestatarii și să stabilizeze situația din țară.

Filip a spus că sunt de înțeles sentimentele celor care protestează sincer și care au revendicări sociale și economice, dar a evocat și presiunile socialiștilor care vor alegeri anticipate.

Premierul moldovean a fost primit și de președintele Klaus Iohannis, care i-a spus că are un mandat greu, dar și o șansă mare de a face reforme și de a reda Republicii Moldova stabilitatea politică, economică și financiară.