Propunerea lui Jean-Claude Juncker privind comasarea funcțiilor de președinte al Comisiei Europene și de președinte al Consiliului European creează mai multe probleme decât soluții, spune Herman Van Rompuy, primul președinte al Consiliului European.

"În Europa, când nu există o soluție, este creat un nou job sau se inventează o nouă instituție. Acesta e motivul pentru care am fost sceptic... Restul de 500 de milioane de cetățeni europeni nu sunt atât de preocupați de comasarea funcțiilor de președinte al Comisiei și al Consiliului", a declarat Herman Van Rompuy, primul președinte al Consiliului European, într-un interviu acordat EurActiv.com.

Van Rompuy consideră că propunerea creează mai multe probleme decât soluții.

"Comisia deține rolul principal în apărarea intereselor europene... Consiliul European încearcă să găsească o soluție europeană plecând de la interesele naționale. Deci, Uniunea are un fel de balanță. Dacă modifici balanța, creezi mai multe probleme decât soluții", a explicat Herman Van Rompuy.

El a mai spus că, dacă președintele Comisiei Europene va deveni președintele Consiliului European, șefii de stat și de guvern vor avea impresia că nu vor mai juca niciun rol în alegerea propriului lor șef.

 "Va fi o rezistență puternică. Nu-mi pot imagina că ideea comasării celor două funcții va fi acceptată în unanimitate", a precizat Van Rompuy, evocând și problemele legale.

Totodată, primul președinte al șefilor de stat și de guvern a apreciat că ar crește foarte mult așteptările de la o persoană care ar deține ambele funcții, așteptări care nu ar putea fi satisfăcute: "Cred că se va ajunge la dezamăgire, la dezamăgire democratică. Trebuie să fim foarte atenți pentru că există deja o stare de disconfort în societățile noastre".

Van Rompuy nu e de acord nici cu un ministru european de economie și finanțe, apreciind că ar putea apărea confuzii și conflicte de competențe și interese.

Interviul integral, în limba engleză, pe EurActiv.com.