Propunerea lui Jean-Claude Juncker privind comasarea funcţiilor de preşedinte al Comisiei Europene şi de preşedinte al Consiliului European creează mai multe probleme decât soluţii, spune Herman Van Rompuy, primul preşedinte al Consiliului European.

"În Europa, când nu există o soluţie, este creat un nou job sau se inventează o nouă instituţie. Acesta e motivul pentru care am fost sceptic... Restul de 500 de milioane de cetăţeni europeni nu sunt atât de preocupaţi de comasarea funcţiilor de preşedinte al Comisiei şi al Consiliului", a declarat Herman Van Rompuy, primul preşedinte al Consiliului European, într-un interviu acordat EurActiv.com.

Van Rompuy consideră că propunerea creează mai multe probleme decât soluţii.

"Comisia deţine rolul principal în apărarea intereselor europene... Consiliul European încearcă să găsească o soluţie europeană plecând de la interesele naţionale. Deci, Uniunea are un fel de balanţă. Dacă modifici balanţa, creezi mai multe probleme decât soluţii", a explicat Herman Van Rompuy.

El a mai spus că, dacă preşedintele Comisiei Europene va deveni preşedintele Consiliului European, şefii de stat şi de guvern vor avea impresia că nu vor mai juca niciun rol în alegerea propriului lor şef.

 "Va fi o rezistenţă puternică. Nu-mi pot imagina că ideea comasării celor două funcţii va fi acceptată în unanimitate", a precizat Van Rompuy, evocând şi problemele legale.

Totodată, primul preşedinte al şefilor de stat şi de guvern a apreciat că ar creşte foarte mult aşteptările de la o persoană care ar deţine ambele funcţii, aşteptări care nu ar putea fi satisfăcute: "Cred că se va ajunge la dezamăgire, la dezamăgire democratică. Trebuie să fim foarte atenți pentru că există deja o stare de disconfort în societățile noastre".

Van Rompuy nu e de acord nici cu un ministru european de economie şi finanţe, apreciind că ar putea apărea confuzii şi conflicte de competenţe şi interese.

Interviul integral, în limba engleză, pe EurActiv.com.