„Din bugetul total al Programului Capital Uman care este de circa 5 miliarde euro cu tot cu contribuția statului român planificăm să lansăm în 2015 și 2016 65%, adică aproximativ 2,9 miliarde euro”, a declarat secretarul de stat Roxana Mânzatu într-un interviu EurActiv.ro. 

Principalele declarații, transcriere:

Calendarul de lansări pe Programul Capital Uman și sume disponibile 

 

  • Ne propunem ca în luna iunie să publicăm calendarul de lansări pentru 2015 și 2-016, să avem această predictibilitate.
  • Din bugetul total al Programului Capital Uman, care este de circa 5 miliarde euro - inclusiv contribuția statului român - planificăm să lansăm în 2015 și 2016 circa 65%, adică aproximativ 2,9 miliarde euro.
  • În concordanță cu ce s-a mai discutat și până acum, sensul este să lansăm o mare parte din sumă acum, la începutul perioade de programare, pentru a avea timp să cheltuim.
  • Ne propunem să fie o gradare a sumelor lansate astfel încât în 2020 să rămână de lansat doar un sfert din alocarea pe anul respectiv (2020).
  • Pentru Axele 1 și 2 ne propunem să avem lansări cu documentele publicate în prealabil pentru consultare tot în luna iunie. Acestea oferă finanțare în beneficiul tinerilor fără loc de muncă și care nu sunt incluși în vreun program de învățământ sau de training (categoria numită la nivel european NEET).
  • Axele 1 și 2 vor veni cu soluții de finanțare pentru acești tineri: pachete personalizate, recomandare și participare la programe de formare, posibilități de stagii de ucenicie și de practică, posibilitățode a se angaja iar locul de muncă să fie subvenționat. Axa 1, finanțată 50% prin Inițiativa locuri de muncă pentru tineri a Uniunii Europene, este prioritară.
  • Pentru această Axă, trebuie să contractăm suma integrală în 2015 și să cheltuim în 2016. Axele 1 și 2 în total au buget de 500 milioane euro. Axa 1 are 212 milioane euro, fiind eligibile regiunile Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia, cu rate mai ridicate șomaj în rândul tinerilor.  
  • (N:R: Programul Garanția pentru Tineret al Uniunii Europene, în cadrul căruia se alocă fondurile menționate pentru Axa 1 a fost lansat oficial în România în luna aprilie - vezi detalii aci )

 Oportunități pentru companiile mari

  • S-a discutat că zona privată nu mai este atât de bine finanțată în 2014-2020 față de 2077-2013. Ei bine, Programul Capital Uman susține angajatorii pe diferite zone de proiecte, am estimat un buget cam de 700 milioane euro care ar fi accesibil angajatorilor.
  • Aceste sume se adaugă posibilității de finanțăare a IMM-urilor prin Programul Operațional Regional sau cel de Competitivitate. Iată că deși există percepția că PO Capital Uman finanțează numai cursuri, companiile au diferite posibilități de a primi fonduri. Le recomand angajatorilor să fie atenți la Axele 1,2, 3 și 6.
  • Pe primele 2 axe angajatorii vor putea intra pe proiecte în special prin schemele prin care locurile de muncă vor fi subvenționate. Este un beneficiu clar pentru un angajator.
  • Pe Axa 3 – locuri de muncă pentru toți, un buget de circa 75-80 milioane este dedicat întreprinderilor mari; prin măsuri ca de exemplu pentru disponibilizări; măsuri de reorganizare, de management intern, de flexibilizarea activității, programe de lucru la domiciliu. Practic, măsuri mai inovatoare prin care companiile să se adapteze la piața muncii.
  • Axa 6 – dedicată educației și competențelor.

    Încurajăm angajatorii să intre în parteneriat cu instituțiile de învățământ, să dezvolte împreună programe de formare, care să includă și componente de formare la locul de muncă, stagii de ucenicie.

  • Pot intra ca parteneri în proiecte de formare profesională. Acestea sunt oportunitățile pe zona de Capital Uman. Fără angajatori, toate măsurile pe care le luăm, fără un interes clar al angajatoului sunt mult mai lipsite de substanță.

Noutăți și îmbunătățiri în comunicarea cu beneficiarii și mecanismul de selectare și implementare a proiectelor:

  • Au existat multe probleme în trecut – comunicare, documentele emise de Autoritățile de Management, în timpul derulării proiectelor.

Pentru proiectele aflate încă în implementare: circa 1500 de proiecte la nivel național – vom avea întâlniri cu beneficiarii toată luna iunie.

  • Deși comunicarea nu a fost foarte bună, până acum, măcar acum la jumătatea ultimului an de implementare încercăm să discutăm cu ei despre ceea ce poate fi îmbunătățit. Vor participa reprezentanții MFE., Autorității de Management și Organismelor Intermediare.
  • Pentru PO Capital Uman sperăm ca ceea ce pregătim să dea naștere la mult mai puține observații din ceea ce înseamnă relația cu benefciairii. Sistemul va fi integral electronic, și nu mă refer numai la depunerea cererii de finanțare dar și raportările, introducerea notificărilor, actelor adiționale, la toate se lucrează acum pentru a putea fi realizate în sistem electronic, până la efectuarea plăților.
  • Sistemul este în lucru, se lucrează pe module, Autoritățile de Management de la majoritatea PO discută pentru a se armoniza toate pentru platforma SMIS și sperăm ca din start, folosind acest instrument să avem mai multă fluență în activitate.

Noul sistem electronic - alerte în timp real când autoritățle depășesc termenele

  • Se lucrează la un instrument nou, integral conectat la SMIS. Învățăm din greșelile trecutului: Până în 2012 s-a lucrat la un sistem care nu era conectat, doar din 2012 încoace s-a lucrat la conectare și integrarea bazelor de date, ceea ce nu este ușor.
  • Acum pornim pe un sistem integrat. Anul acesta se finalizează toate modulele, nu este vorba doar de a încărca cererea de finanțare dar și implementarea, plăți și monitorizarea proiectelor. Să evităm mare parte din birocrația actuală. Sigur, nu vom putea evita cu totul hârtiile, dar sperăm ca termenele să poată fi respectate și monitorizate mult mai bine, când vorbimn de depunerea unei cereri de plată, de rambursare, sau notificare pentru act adițional.
  • Această aplicație va alerta Autoritățile de Management de îndată ce termenele au fost depășite la diversele organisme intermediare. Sperăm să avem o mai bună monitorizare a proiectelor. În prezent gestionăm mai tradițional, primim adrese, hâîrtii, telefoane și vedem care sunt întârzierile și neregulile, avem, raportările săptămânale de la AM, dar începând cu acest sistem vom putea vedea situația în timp real.