Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a declarat miercuri că e pregătit să se adreseze Curții Europene de Justiție pentru a apăra dreptul românilor de a face parte din Schengen. El a cerut sprijinul celorlalți membri ai Parlamentului European.

În cadrul dezbaterii de astăzi privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, europarlamentarul Victor Negrescu s-a declarat pregătit să apere dreptul românilor de a face parte din spațiul Schengen, la Curtea de Justiție a UE, solicitând în acest sens sprijinul celorlalți eurodeputați, în cazul în care o decizie privind aderarea nu va fi adoptată în acest an.

El a subliniat că toate guvernele social-democrate europene susțin aderarea României la spațiul Schengen și le-a solicitat liderilor politici de centru-dreapta să își convingă propriile guverne în loc să țină discursuri în plenul Parlamentului European:

"Este suficient. În ultimii 11 ani am insistat în repetate rânduri pentru aderarea României la Schengen. Întrebarea reală este cine se opune și de ce? Toți liderii europeni social-democrați au declarat că susțin aderarea României. Nu am auzit acest lucru de la toate guvernele de centru-dreapta. Îi rog pe reprezentanții lor nu doar să vorbească aici, ci să meargă să discute cu colegii lor politici, spre exemplu din Olanda” a afirmat Victor Negrescu. 

Eurodeputatul social-democrat a cerut ca reprezentanții Consiliului să-și asume un vot în luna decembrie pentru aderarea României anul viitor. 

"Dacă toți din sală suntem pentru aderare, atunci insist ca cei din Consiliu să ne spună clar dacă în decembrie va exista un vot pentru aderarea României la Schengen începând de anul viitor. Iar dacă nu se va întâmpla, propun ca noi, eurodeputații, să solicităm sprijinul Curții de Justiție a Uniunii Europene. Și sunt convins și că mulți europeni ne vor susține”, a spus Negrescu.

El a evocat zecile de mii de mesaje transmise de români liderilor europeni, pe care le va depune la sediul Consiliului.

Șefa S&D: României și Bulgariei, care așteaptă de ani să intre în Schengen, li se face o nedreptate

Mai mult pe EurActiv »