Nimeni nu mai poate contesta faptul că România își protejează "foarte bine" frontiera națională și pe cea a Uniunii, spune ministrul de Interne Cătălin Predoiu, optimist că intrarea cu frontiera terestră în Schengen va avea loc în 2024.

Migrația este "una dintre cele mai acute vulnerabilități prezente ale Uniunii Europene" și, dacă nu luăm "urgent" măsuri în toate statele membre, "fluxurile migratorii vor destabiliza Uniunea Europeană în următorii zece ani", a declarat luni ministrul de Interne Cătălin Predoiu, în contextul participării la Gent (Belgia), la o reuniune a miniștrilor de Interne, organizată de CE și consacrată imigrației.

Predoiu spune că fenomenul va fi scăpat de sub control, dacă "Uniunea Europeană nu elaborează și adoptă rapid în noua Comisie Europeană și în noul Parlament European o politică coerentă privind migrația".

De altfel, tema migrației ar merita mai multă atenție în campania electorală pentru Parlamentul European. 

Oficialul afirmă că, în cadrul reuniunii de la Gent, a prezentat rezultatele Ministerului român al Afacerilor Interne în protejarea frontierelor naționale și ale Uniunii Europene, precum și în combaterea migrației ilegale. 

"Planul Ministerul Afacerilor Interne privind combaterea migrației ilegale a dat rezultate. România nu are probleme de migrație ilegală. Frontiera română este securizată în acest moment în fața migrației ilegale. Prin această intervenție de la Gent, precum și prin discuțiile bilaterale pe care le-am avut aici cu comisarul european, cu miniștrii de Interne, inclusiv ministrul Karner, am continuat poziționarea și profilarea României ca stat important al Uniunii Europene, ca stat membru Schengen cu performanță în managementul frontierelor, un model pentru alte state membre ale Uniunii Europene", declară Predoiu, citat într-un comunicat.

"Astăzi, nimeni nu mai poate contesta faptul că România nu are probleme structurale de migrație ilegală. Nimeni nu mai poate contesta faptul că Ministerul Afacerilor Interne protejează foarte bine frontiera națională și pe cea a Uniunii. Pe acești piloni construim acțiunea noastră continuă pentru intrarea în Schengen și cu frontiera terestră în 2024", mai afirmă ministrul de interne, adăugând că România are "un plan diplomatic bine stabilit" pe care îl va urmări până își va atinge obiectivul.  

Cătălin Predoiu susține că în ultimele două săptămâni a desfășurat un program de întâlniri cu ministrul bulgar de Interne la Sofia, alături de comisarul european, cu ministrul german la București și cu ministrul ungar la Budapesta: "În toate am obținut sprijinul necondiționat pentru aderarea României la Schengen cu frontiera terestră, în 2024".

Faeser: România va juca un rol central în implementarea noii Politici comune de azil și migrație

Mai mult pe EurActiv »