Legislația le favorizează prin scutirea de impozite pe o perioadă de cinci ani, cu toate acestea, cooperativele agricole sunt rare. Ministerul Agriculturii a demarat deja licitația pentru consilierea a 10.000 de producători, în vederea asocierii.

Chiar dacă denumirea duce cu gândul la cooperativele agricole de producție din perioada comunistă, nu există nicio legătură între CAP-uri și actualele forme de asociere.

Cooperativa agricolă este o asociație autonomă, cu un număr nelimitat de membri, cu capital variabil, care efectuează activități economice, tehnice și sociale, precum furnizarea de bunuri, asigurarea serviciilor și a locurilor de muncă, exclusiv sau în special pentru membrii sai.

E posibil însă ca amintirile neplăcute lăsate de CAP-uri să fi contribuit la inapetența producătorilor români de a se grupa în asociații. În ultimii ani, confruntați cu dificultățile întâmpinate în valorificarea produselor, micii fermieri au început să fie ceva mai receptivi la ideea cooperativelor.

Pentru a nu mai avea atât de multe ferme subzistență, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a pregătit un program finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, pentru susținerea cooperativelor. Pe lângă ajutorul financiar, specialiștii vor încerca să-I convingă pe fermeri că trebuie să se asocieze în cooperative. Cei care înființează cooperative vor primi consiliere timp de un an și jumătate pentru a asigura buna funcționare a acestora.

”Am constatat că, de multe ori, există inițiative frumoase, cooperativele se creează, dar, imediat ce încetează sprijinul, foarte multe dintre aceste inițiative dispar, mor”, afirmă Potor.

Pe 21 martie, MADR a anunțat că se află în desfășurare licitația deschisă pentru atribuirea contractului privind „Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”.

La nivel național, se preconizează consilierea a 10.000 de producători agricoli.

Contractul, finanțat din fondurile FEADR prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, are o valoare estimată fără TVA de 15.914.500 lei (aproximativ 3,5 milioane euro).

De asemenea, Ministerul Agriculturii, Ministerul de Finanțe și Consiliul Concurenței sunt implicate ”în lămuritea unor aspecte legate de legislația fiscală și, în mod special, de prevederile referitoare la scutirile de taxe pentru cooperative timp de cinci ani, în așa fel încât ele să devină tentante din punct de vedere al business-ului”, mai spune Potor.

Cea de-a treia măsură avută în vedere depinde de aprobarea Bruxellesului. Anului trecut, la un Consiliu AGRI, România a solicitat mărirea confinațării pentru cooperative - de la 50% la 70%.

 Sursa statisticilor: Cooperativele agricole, condiție fundamentală pentru dezvoltarea mediului rural, publicație tematică MADR, nr. 17, an II