Apele nu s-au clarificat la Sectorul 1 în privința acuzațiilor de fraudă venite și din partea USR PLUS, dar și a PSD. Scandalul s-a extins asupra întregului scrutin din Capitală.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au deschis două dosare penale, primul după plângerea făcută de USR PLUS privind săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, iar al doilea după ce un post de televiziune a prezentat înregistrări video cu mai multe persoane care intră în sediul Biroul Electoral al Sectorului (BES) 1, unde erau depozitați saci cu voturi.

În urma publicării acestor înregistrări, actualul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, a anunțat că va cere BEC reluarea alegerilor locale în acest sector, susținând că s-a scos un sac cu voturi din camera de depozitare de la Biroul Electoral al Sectorului 1.

Contracandidata sa, Clotilde Armand - deocamdată câștigătoare a scrutinului, dar nu în mod oficial - spune însă că imaginile apărute în spațiul public reprezintă o "manipulare" din partea  PSD. Ea a explicat că în aceste imagini apare și președintele BES1, procurorul Sprîncu Nicolae. Motivul pentru care colegii ei, dar și membri ai altor se aflau în sediu era acela că președintele BES 1 a decis să fie numărate semnăturile votanților de pe listele electorale permanente, complementare și suplimentare, pentru a vedea dacă numărul acestora corespunde cu numărul semnăturilor votanților din Procesul Electoral.

 

”Președintele BES 1 ne-a invitat conform legii să mergem cu el, în calitate de candidați - observatori, pentru a ne convinge că procesul este transparent și nu se produc fraude prin manipularea sacilor; BES 1 era plin la acea oră. Vorbim despre ziua de luni 28 septembrie 2020, puțin după ora 24. În acea seară BES 1 s-a închis la ora 02:00 noaptea, noi plecând odată cu membri BES 1 din clădire",

 a scris joi, pe Facebook, Clotilde Armand.

Ea a mai spus că persoanele acuzate de PSD a fi scos saci de voturi nu sunt membri USR: ”tipul care se plimbă cu sacii în înregistrările date de A3 este Dan Burcea, șoferul DGASPC - instituție aflată în subordinea fostului primar bolșevic ... Persoana care urcă un sac de procese verbale pe dulap prezentat în înregistrările de la A3 drept userist este Gâlcă Mihai Florentin, reprezentantul în BES 1 al PPU (s-l), partidul lui Piedone fondat de Dan Voiculescu”.

Tudorache a negat că șoferul său ar fi intrat vreodată în Biroul electoral de sector.

Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a explicat că accesul în încăperea din Biroul Electoral al Sectorului (BES) 1 unde sunt depozitate materiale electorale este permis doar cu acordul presedintelui BES.

Biroul Electoral al Sectorului (BES) 1 a transmis că niciun sac cu voturi nu a fost scos din încăperea securizată, susținând că prezentarea imaginilor "a fost denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului".

Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 și lucrează în cadrul Primăriei Sector 1. O altă persoană care apare pe înregistrare este un membru al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, iar în sacul manevrat se află procesele-verbale ale unei secții de votare, mai spune BES 1.

”La secțiile de votare unde au fost constatate probleme, s-a procedat fie la renumărarea buletinelor de vot, fie la renumărarea semnăturilor alegătorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul-verbal reflectă realitatea, în conformitate cu prevederile hotărârii nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central”, se mai arată în comunicatul BES 1.

PSD și Europa

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat joi că va depune plângere la Parchetul General, apreciind că nu doar în Sectorul 1 s-au înregistrat încălcări ale legislației electorale.

 

"Oricum, e curios. Unde a câștigat PNL, se acceptă renumărarea, unde depune PSD solicitare, nu se acceptă. E destul de curios. Dar știm că azi noapte n-au dat nicio Ordonanță să desființeze instanțele de judecată. Sunt zeci de încălcări. Am și spus: aceste decizii au fost luate de președinte. Cum se poate ca într-o cameră să fie observatori numai de la un partid politic și candidatul unui partid politic și președintele Biroului Electoral și să nu fie niciun reprezentant? Și ce au făcut acolo? Să ne explice. Am înțeles că a fost o renumărare, să ne arate procesul verbal de renumărare semnat de toți membrii Biroului Electoral",

 

a declarat Marcel Ciolacu.

"Până la urmă, cred că în justiție se va ajunge cu această problemă. Este regretabil că se întâmplă în România secolului 21. Este rușinos pentru România. Vă spun sincer că mă gândesc la ce cred cei din Europa despre noi când văd asemenea lucruri, mi se pare ceva ieșit din comun și absolut halucinant”, a afirmat și președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.

Declarațiile au fost făcute înainte de o întâlnire a social-democraților pentru a-și stabili strategia față de această situație.

Pânâ acum, mai mulți lideri ai partidului au lansat ideea că noii aleși locali nu au legitimitate din cauza suspiciunilor care planează. Unii au recurs și la menționarea UE.

”Dincolo de partea juridică, v-aș ruga să vă puneți în locul nostru, în locul celor care au candidat, care au vrut să fie primari generali sau primari de sector, care meritau să fie, și în acest moment apar dovezi cum că au existat furturi. Mi se pare că asemenea lucruri într-o țară a Uniunii Europene nu-și au locul", a declarat fostul premier Sorin Grindeanu. 


Gabriel Mutu, primarul în funcție al Sectorului 6, președintele PSD Sector 6, a cerut anularea alegerilor din sector susținând că a constatat ”fapte de natură frauduloasă în secții de vot”.

Mutu a pierdut alegerile de duminică la aproape nouă procente în fața lui Ciprian Ciucu (PNL).

El arată că, după ce s-a făcut numărătoarea paralelă a proceselor verbale aduse de către delegații PSD din secțiile de vot și după compararea rezultatelor cu cele oficiale publicate pe siteul AEP, a constatat o serie de neconcordanțe grave, care sunt de natură a influența rezultatul alegerilor la nivel de sector. ”Observăm că există bănuiala legitimă că în toate secțiile de vot din Sectorul 6 s-au comis ilegalități”, se arată în sesizarea social-democraților, relatează Mediafax.

Gabriela Firea a reacționat și ea, nerecunoscând practic victoria lui Nicușor Dan.

Ea a apreciat că diferența de voturi este "scoasă din pix".

"Acum, diferența dintre noi este de 4 și ceva la sută, deci nici măcar 5%, probabil că aceasta este scoasă din context, scoasă din pix, din cariocă (...) De aceea stau ei foarte calmi, că au avut un plan diabolic și un plan împotriva cetățenilor. Nu există niciun fel de legitimitate a celor care au fost aleși prin fraudă", a afirmat Gabriela Firea.