Guvernul Grindeanu se reunește, duminică, într-o ședință de urgență pentru a decide soarta OUG 13: abrogare sau prorogare, dar și soarta lui Florin Iordache la Ministerul Justiției: demisie sau demitere.

UPDATE Ordonanța de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

+++

Comunicatul Palatului Victoria

Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru abrogarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.

De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din ședințele Guvernului desfășurate la data de 18.05.2016 și la data de 31.01.2017. Informațiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată astăzi.

Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.

Ședința s-a încheiat. Guvernul Grindeanu a abrogat Ordonanța de Urgență 13/2017. 

Guvernul a aprobat în această ședință și un memorandum pentru declasificarea ședinței de marți în care OUG 13 a fost adoptată.

Prin aprobarea memorandumului vor putea fi date publicității stenogramele ședinței din 18 mai 2016 când guvernul Cioloș a modificat cele două coduri și a ședinței în care guvernul Grindeanu a făcut același lucru pe 31 ianuarie.

În ceea ce-l privește pe ministrul Justiției Florin Iordache, surse guvernamentale au declarat pentru News.ro că premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat să-și facă o evaluare a activității și a ministerului pe care îl conduce de la preluarea mandatului.

+++

Pe ordinea de zi a sedinței de Guvern se află abrogarea OUG 13/2017 și un memorandum privind desecretizarea stenogramei ședinței în care a fost adoptat acest act normativ, potrivit Palatului Victoria.

De asemenea, se află și stenograma ședinței din 18 mai 2016, când a fost adoptată OUG 18/2016, prin care au fost adoptate precedentele modificări ale legislației penale de către guvernul Cioloș.

+++

Guvernul condus de Sorin Grindeanu urmează să ia o decizie, duminică, la ora 14:00, într-o ședință de urgență cu privire la Ordonanța de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Cabinetul Grindeanu va decide dacă va proroga sau va abroga OUG 13, potrivit chiar declarațiilor premierului făcute sâmbătă seara.

"Mâine (duminică - n.r) vom face în regim de urgență o sedință de Guvern pentru abrogarea acestei Ordonanțe de Urgență. Folosesc termenul < abrogare> pentru că este termenul folosit de Administrația Prezidențială când mi-a cerut să o abrogăm. Vom găsi calea legală, abrogare, prorogare, ca să nu intre in vigoare acea OUG."

De asemenea, este posibil și un anunț legat de plecarea ministrului Justiției Florin Iordache din Executiv, mai ales că, în urmă cu o zi, în aceeași declarație, premierul Sorin Grindeanu a spus că acesta trebuie să își asume consecințele pentru faptul că argumentele Guvernului pentru OUG 13/2017 nu au fost bine comunicate.

"E important să spunem că toate argumentele pe care noi le-am avut în susținerea acestei ordonanțe nu au fost foarte bine comunicate. Din acest motiv, s-a creat foarte multă confuzie, s-au creat foarte multe distorsiuni care nu au legătură cu ceea ce, până la urmă, s-a adoptat. De aceea Ministerul Justiție și ministrul Justiției își vor asuma, își asumă consecințele."

O discuție referitoare la îndepărtarea lui Iordache din Guvern a avut loc sâmbătă, pe fondul intensificării protestelor de stradă față de Executiv și a acuzațiilor din partid și din interiorul Cabinet legate de modul în care a comunicat pe tema OUG privind modificarea codurilor penale. Atunci, ar fi fost evocată posibilitatea demisiei, variantă care nu ar fi fost acceptată de ministru, luându-se apoi în calcul demiterea sa, potrivit News.ro.

Declarația completă de sâmbătă a premierului Sorin Grindeanu cu privire la OUG 13

Reacții la ”abrogare, prorogare”

Președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarat duminică, la Parlament, că o prorogare a ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale nu va face altceva decât să prelungească termenul de intrare în vigoare a actului normativ, în timp ce prin abrogare, OUG își va înceta efectele.

”Am înțeles că este în discuție modalitatea juridică prin care se va rezolva această problemă, și anume abrogare sau prorogare. Tot ceea ce pot să vă spun că prorogare, și în sens comun și în sens juridic, înseamnă amânare. Prin urmare, o prorogare nu ar face altceva decât să prelungească termenul de 10 zile de intrare în vigoare a dispozițiilor privind modificarea Codului penal. Abrogarea înseamnă abrogare, adică din momentul în care va intra în vigoare actul de abrogare, ordonanța 13 își va înceta efectele din toate punctele de vedere”, a afirmat președinta ÎCCJ.

Și europarlamentarul Monica Macovei s-a pronunțat împotriva prorogării.

''Titlul noii OUG: Ordonanță de Urgență pentru abrogarea OUG 13/2017 (în totalitate) și modificarea unor dispoziții din Codul de procedură penală. (...) Refuzăm titluri de genul: anulare, revocare, prorogare etc. Acceptăm numai abrogare'', a explicat Monica Macovei.

Referitor la textul noului act normativ, Macovei a spus că acesta ar trebui să cuprindă ''(a) Articolul 1: 'Se abrogă OUG 13/2017''', pentru că numai așa noua ordonanță de urgență ''împiedică'' intrarea în vigoare a modificărilor Codului Penal, programate pentru 9 februarie 2017, și ''limitează în timp'', până în momentul adoptării noii OUG, a modificărilor la Codul pe Procedură Penală. De la data adoptării noii OUG, modificările Codului de procedură penală nu mai sunt în vigoare. Evident, noua OUG trebuie publicată imediat în Monitorul Oficial, până pe 8 februarie cel târziu și trimisă în aceeași zi Parlamentului, a subliniat europarlamentarul.

''Articolul 2: 'Se modifică următoarele articole din Codul de Procedură Penală (enumerate), după cum urmează:...' și se scriu, în noua OUG, textele în vigoare înainte de OUG 13/2017 la toate articolele din Codul de procedură penală modificate de OUG 13/2017'', reiese din comunicat. Acest lucru este necesar pentru că, după ce OUG 13/2017 este abrogată în totalitate, trebuie modificate, prin noua OUG, textele din Codul de procedură penală care au intrat deja în vigoare la 1 februarie 2017 și care astăzi fac parte din Codul de procedură penală, a mai explicat Monica Macovei.