Ședința solemnă comună dedicată omagierii Regelui Mihai I, suveran al României între 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947, urmează să înceapă după ora 15:00.

15:42 Patriarhul Daniel vorbeşte de credinţa puternică a regelui şi de relaţia apropiată cu patriarhul Miron Cristea, dar şi cu biserica în general.

15:37 Custodele Coroanei, principesa Margareta, evocă importanţa în istoria României a regelui: "Pentru aproape un secol, regele a fost o parte din fibra statului român".

15:34 Evocând curajul şi demnitatea regelui, premierul Mihai Tudose spune că înţelege că nu se poate guverna fără a urmări interesul public şi fără deschidere spre dialog.

15:28 Liderul Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, vorbeşte de relaţia "apropiată" a regelui cu Parlamentul din ultimii ani, apreciind că discursul din 2011 poate fi considerat "testamentul politic al regelui".

15:22 Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, se declară "mândru" că a iniţiat împreună cu Puiu Haşotti prezenţa regelui în Parlament în 2011.

15: 19 Principiile sale nu aparţin trecutului, ele sunt mai actuale ca niciodată, afirmă Iohannis.

15:18 Vorbeşte şeful statului, Klaus Iohannis, care aminteşte că după Revoluţie Mihai I a fost oprit "cu brutalitate" să intre în ţară.

 

În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire.După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în țară și să se reculeagă la mormintele iluștrilor săi înaintași. Acestor acțiuni disperate și absurde, le-a opus demnitatea și tăria caracterului său.Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat.

"Deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată.Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate. Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente", a subliniat Klaus Iohannis.

 

15:17 "Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989", mai spunea atunci regele.

15:14 "Politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor statului", spunea atunci regele.

15:30 În deschiderea şedinţei, cei prezenţi urmăresc un scurt fragment video din discursul rostit de regele Mihai I în Parlament, pe 25 octombrie 2011. E singurul discurs rostit de fostul suveran în Legislativul de la Bucureşti.


Vor susţine discursuri preşedintele Klaus Iohannis şi Principesa Margareta, Custodele Coroanei.

La şedinţă participă cei doi lideri ai Camerelor, Călin Popescu-Tăriceanu, şi Liviu Dragnea, precum şi premierul Mihai Tudose.

Şi fostul preşedinte Emil Constantinescu este prezent la şedinţa solemnă în memoria regelui Mihai I.