Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei anunță o ofensivă de primăvară care va fi cea mai puternică fază a războiului și, în cele din urmă, va alunga complet trupele ruse din țară. El vorbește despre o presupusă boală a lui Putin.

Vor exista probabil noi lovituri pe teritoriul rusesc, declară șeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat ABC News, fără a preciza în mod specific dacă Ucraina va fi în spatele lor.

Ucraina nu a revendicat atacul din 26 decembrie asupra bazei aeriene ruse Engels, care este situată la mai mult de 1.300 km de granița cu Ucraina, dar Budanov a recunoscut că a fost „bucuros să-l vadă”.

El a adăugat că atacurile vor avea loc „din ce în ce mai adânc” în interiorul Rusiei, dar nu  poate comenta asupra responsabilității țării sale pentru atacuri decât după încheierea războiului.

Întrebat despre atacuri asupra Crimeei, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, Budanov a spus: „Crimeea este teritoriu ucrainean, putem folosi orice armă pe teritoriul nostru”.

Budanov spune că armamentul Rusiei se epuizează, forțând-o să recurgă la soluții „mai ieftine”, precum dronele iraniene Shahed, care au semănat frică și panică în populație.

Kirilo Budanov se așteaptă ca luptele  „cele mai fierbinți” să aibă loc în martie, adăugând că Ucraina plănuiește o operațiune majoră în primăvară pentru eliberarea teritoriilor și înfrângerea finală a Federației Ruse: „Acest lucru se va întâmpla în toată Ucraina, din Crimeea până în Donbas”.

Conducerea ucraineană a spus în repetate rânduri că nu va renunța la niciun centimetru de teritoriu.

„Scopul nostru, și îl vom atinge, este să ne întoarcem la granițele anului 1991, așa cum Ucraina este recunoscută de toți subiecții dreptului internațional”, a spus Budanov.

În ceea ce privește viitorul Rusiei, Budanov a spus că există mai multe scenarii în joc, dar mesajul este clar: „Nu ar trebui să vă fie frică de transformarea Rusiei. Va fi benefică pentru întreaga lume".

Regimul lui Putin „este o bătaie de joc pentru toată lumea”, a spus Budanov, adăugând că trupele ruse se mulțumesc doar cu apărarea teritoriilor pe care încă le ocupă încă în Ucraina – „și asta nu pentru mult timp”.

„Rusia nu mai reprezintă o amenințare militară pentru lume, asta e doar un basm”, a adăugat el.

Întrebat dacă Putin este bolnav în fază terminală?, Kiril Budanov a confirmat, șeful serviciului de informații din Ministerul ucrainean al apărării sperând că acesta va muri „foarte repede”.

Kiril Budanov afirmă că războiul „ar trebui încheiat înainte de moartea lui”.

Budanov susține că Vladimir Putin are cancer, informația fiind furnizată de „surse umane" apropiate de președintele rus.