Grupul de experți independenți pentru politica de coeziune a prezentat marți raportul final referitor la un cadru simplificat privind fondurile UE. Comisarii Corina Crețu și Günther Oettinger prezintă recomandările, de la 13:30.

Comisarul Crețu a precizat că pasul următor constă în informarea statelor membre cu privire la recomandările de simplificare, subliniind încrederea CE în capacitatea autorităților naționale de a verifica modul în care sunt cheltuiți banii.

***

Kallas a mai spus că reguli mai puține înseamnă mai multă transparență, iar mai multă transparență înseamnă mai puțină corupție.

***

Siim Kallas, fost comisar european, a explicat că grupul a plecat de la ideea "reducerii numărului de reguli" în ceea ce privește accesarea fondurilor, criticând faptul că sunt prea multe ghiduri și cum, nici unul nu este perfect, la ele se adaugă noi și noi clarificări, complicând și mai mult procesul de accesare a banilor europeni.

***

Comisarul Corina Crețu, cea care a decis crearea grupului de experți la începutul mandatului său, a precizat că acesta își va continua activitatea până la sfârșitul anului.

Nu este prima dată când se încearcă simplificarea accesării fondurilor UE, dar comisarul român s-a declarat optimistă că, de data aceasta, demersul va avea succes.

Simplificarea presupune "reguli mai simple și mai puține", ceea ce duce la "rezultate mai bune și mai puține erori", a mai spus Crețu.

***

Deși realizările politicii de coeziune a UE sunt în mod incontestabil pozitive, numărul mare de norme care există în prezent nu facilitează întotdeauna activitatea administrațiilor locale care gestionează fondurile Uniunii Europene sau pe cea a întreprinderilor care doresc să solicite finanțare din partea Uniunii, se arată într-un comunicat al Executivului de la Bruxelles.

Prin urmare, simplificarea este esențială, iar Comisia Europeană trebuie să examineze modalități de a simplifica și mai mult accesul la fondurile UE în cadrul bugetar pentru perioada de după 2020.

Acesta este principalul mesaj pe care Grupul la nivel înalt pentru simplificare dorește să îl integreze în discuția cu privire la viitorul finanțelor UE, care a fost lansată de Comisie la 28 iunie prin publicarea documentului său de reflecție special, ultimul dintr-o serie de cinci documente de reflecție prezentate în urma publicării de către Comisie, la 1 martie, a Cărții albe privind viitorul Europei.

Potrivit grupului, coordonat de Siim Kallas, arhitectura actuală a normelor este eficace, dar trebuie simplificată. Ar trebui menținută guvernanța partajată a gestionării pentru a se asigura încrederea reciprocă și asumarea obiectivelor comune în materie de creștere si de creare a locurilor de muncă. Însă cea mai bună metodă de simplificare a normelor este reducerea numărului acestora. Prin urmare, grupul propune norme care trebuie eliminate sau reduse drastic.

Normele din cadrul diferitelor fonduri și instrumente ale UE ar trebui armonizate în ceea ce privește ajutoarele de stat, achizițiile publice și metodele de rambursare a costurilor, pentru a facilita sinergiile și pentru a permite beneficiarilor să solicite, pentru același proiect, fonduri UE din surse diferite.

De exemplu, aplicarea acelorași norme în cadrul politicii de coeziune, și în cadrul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS) ar permite facilitarea accesului la sprijin pentru întreprinderile mici.

Un cadru mult mai simplificat ar trebui să fie accesibil tuturor statelor membre și regiunilor, cu condiția ca acestea să îndeplinească o serie de criterii: sisteme fiabile de gestiune și control, un nivel semnificativ de cofinanțare națională, pentru a încuraja realizarea de cheltuieli eficiente, identificarea principalelor reforme structurale în scopul implementării și al concentrării asupra unui număr redus de domenii de politică, pentru a se putea obține rezultate.

Grupul sugerează că, în acest caz, normele UE s-ar limita la prioritățile de investiții strategice și la principiile privind cheltuielile. Fondurile UE ar urma să fie acordate prin intermediul mecanismelor administrative naționale existente, iar activitatea de audit a Comisiei ar fi limitată. Statul membru și Comisia ar urma să convină asupra reformelor structurale necesare și asupra rezultatelor concrete care vor face obiectul rambursării.