Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a câștigat alegerile din Spania, dar nu a obținut majoritatea. Negocierile pentru formarea unui guvern se anunță complicate.

Potrivit rezultatelor parțiale, după numărarea a 99% din voturi, Partidul Popular va avea 122 de mandate, Partidul Socialist (PSOE) – 91, Podemos, stânga radicală - 69, iar liberalii din Ciudadanos - 40 de mandate. 

Pentru majoritatea absolută este nevoie de 176 de mandate.

Mariano Rajoy a anunțat că va încerca să formeze o coaliție de guvernare.

”Voi încerca să formez un guvern. Cred că Spania are nevoie de un guvern stabil", a declarat premierul, la sediul partidului, după anunțarea exit-poll-urilor, relatează Reuters.

Pe 20 decembrie, Spaia a intrat într-o nouă eră politică, odată cu sfârșitul celor 40 de ani de sistem politic cu două partide, a susținut Pablo Iglesias, președintele Podemos, un partid anti-austeritate. 

"Spania nu va mai fi la fel", a mai spus el.

Popularii au obținut cel mai slab scor din 1993 încoace, spaniolii fiind nemulțumiți de politica  de austeritate și de corupție, precum și de nivelul ridicat al șomajului.

La rândul lor, socialiștii au obținut cel mai slab rezultat din istorie.

Ce urmează 

După ce noul Parlament își va începe activitatea, regele Felipe al VI-lea va propune un candidat pentru funcția de premier, în urma negocierilor privind formarea unei coaliții guvernamentale.

Dacă acest candidat nu obține majoritatea absolută, după 48 de ore se organizează un nou vot, unde este necesară doar majoritatea simplă. Dacă nici de data aceasta nu este votat, regele propune un alt candidat.

Dacă niciun candidat nu-și asigură majoritatea în decurs de două luni de la primul loc, se organizează noi alegeri.

Constituția nu prevede însă un termen pentru prima propunere de candidat, astfel că partidele au timp suficient pentru a purta negocieri.

În cele 11 alegeri generale care au avut loc din 1977 până în prezent, nu a fost nevoie de mai mult de două luni pentru formarea unui guvern, dar numeroși analiști consideră că de data aceasta va fi nevoie de mai mult timp. Nici posibilitatea unor noi alegeri nu este exclusă, notează Reuters.

Variante de coaliții:

  • Partidul Popular și Ciudadanos

Această coaliție între partidele de centru-dreapta nu ar avea cele 176 de mandate necesare unei majorități absolute, ci doar 163. Pentru a putea trece în Parlament, ar trebui ca celelalte partide parlamentare să se abțină de la vot, ceea ce este puțin probabil.

  • PSOE și Podemos

Cele două partide de centru-stânga, împreună Izquierda Unida, stânga, ar avea 161 de mandate, insuficiente pentru o majoritate absolută.

O astfel de coaliție ar avea nevoie de sprijinul altor formațiuni parlamentare de stânga, Esquerra Republicana de Catalunya sau EH Bildu, sau de susținerea bascilor moderați din PNV sau de cea a alianței Coalicion Canaria.

Pentru a se ajunge la o coaliție de centru-stânga ar fi nevoie de negocieri complicate și de un guvern prea puțin stabil, dat fiind că nici Podemos nici alte formațiuni de stânga nu sunt, în principiu, dispuse să intre la guvernare alături de socialiști.

  • o ”mare coaliție” între populari și socialiști
O coaliție între principalele partide ar avea 213 mandate, dat atât Mariano Rajoy, cât și liderul socialist, Pedro Sanchez, au exclus o asemenea variantă.