Starea de alertă va fi prelungită pentru 30 de zile, începând de miercuri 17 iunie, a anunțat marți premierul Ludovic Orban.

La începutul ședinței de Guvern de marți, Premierul Ludovic Orban a anunțat că, în cadrul  Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a fost adoptată o hotărâre în care se propune prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând din data de 17 iunie.

"Față de situația existentă până în momentul de față, am luat decizia de a face un nou pas în relaxare, în conformitate cu decizia pe care am adoptat-o vineri...În plus față de decizia de vineri, am luat decizia de a permite de oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor", a spus Orban.

Oficierea de slujbe în interiorul bisericii a fost una dintre cerințele PSD, pentru a vota în Parlament prelungirea stării de urgență.

Bisericile fiind de mărimi variabile, va fi un număr mic de credincioși care vor putea asista la slujbe din interior. Orban a precizat că trebuie stipulate foarte clar regulile de distanțare socială, de purtare a măștii, regulile de dezinfectare a spațiilor comune, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului.

Duminică, Orban spunea cu totul altceva.

”Am discutat în zona religioasă cu Prefericitul Patriarh și cu alți lideri religioși. Le-am spus că vom deschide la un moment dat, că e important pentru oameni, dar această decizie trebuie luată cu precauție maximă și când extinderea virusului e foarte scăzut. La biserică e spațiu închis, în care oamenii stau aproape. Nu poți să te duci cu jandarmii să verifici dacă e respectată distanțarea fizică. E și o chestie de autoreglementare a Bisericii”, a declarat premierul, la B1 TV.

”Preoții nu pot să oficieze slujba cu masca pe figură. Cei care cântă în cor nu pot cânta cu masca pe figură. Dacă unul e bolnav, poate răspândi virusul. (...) Eu am încredere în biserici că au putere de organizare, dar există acest risc”, a mai spus Orban.

Relaxare pe pantă descendentă

"Suntem încă pe pantă descendentă. După un număr de 166 de cazuri noi ieri, astăzi am avut 250 de cazuri, 10 decese de ieri până astăzi, avem peste 4.500 de cazuri active, în acest context și tocmai în evoluția focarelor care se află în diseminare, s-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă", a precizat ministrul sănătății Nelu Tătaru, după ședinta de guvern.

Ce cuprinde al treilea pachet de măsuri de relaxare

Guvernul a luat astăzi noi măsuri de relaxare cu respectarea regulilor de igienă: 

  • grădinițele, creșele și after-school-urile își vor relua activitatea pe parcusul verii
  • își vor reluaea activitatea și sălile de fitness
  • vor fi redeschise mall-urile:
”Nu se discută în mall despre deschiderea cinematografelor, despre deschiderea food court-urilor sau despre deschiderea acelor locuri de joacă. Sunt spații comune, care au un anumit specific, și trebuie o anumită atenție. Menționez că am luat sau luăm aceste decizii de relaxare în măsura în care putem avea niște măsuri sau niște precauții în acest sens, putând interveni la un moment dat, dacă există evoluții nefavorabile", a explicat Tătaru.  
  • se reiau slujbele religioase în interiorul bisericilor:
”Numărul de persoane aflat în interiorul bisericilor sau sălilor de cult se va face în funcție de suprafața acestor săli. Numărul de persoane va ține cont de distanțarea fizică, la fel obligativitatea păstrării măștilor este în curs", a susținut Nelu Tătaru. 
  • evenimentele private în interior se vor face cu cel mult 20 de persoane, iar evenimentele private în aer liber nu vor depăși un număr de 50 de persoane.

Reluarea călătoriilor

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat că mai multe puncte de frontieră urmează să fie deschise: Negru Vodă, județul Constanța, Turnu Măgurele, județul Teleorman, Sighetul Marmației, județul Maramureș, Rădăuți-Prut, județul Botoșani, Oancea, județul Galați, precum și Jimbolia-feroviar, județul Timiș, cu excepția traficului de marfă.

În ceea ce privește călătoriile aeriene, șeful DSU a precizat că Institutul Național de Sănătate Publică, cu aprobarea CNSU, va emite periodic lista țărilor unde urmează să fie reluate zborurile sau, eventual, întrerupte dacă situația dintr-o țară se deteriorează pe o durată de 14 zile.

"INSP va stabili lista noilor țări care vor fi introduse pentru eliminarea măsurii de izolare și carantinare la întoarcere din țările respective și automat pentru reluarea zborurilor cu țările respective. Următoarea evaluare va fi la sfârșitul acestei săptămâni pentru a intra în vigoare în cursul zilei de luni", a precizat Raed Arafat.