Mii de persoane au manifestat vineri în Cisiordania, Fâșia Gaza, Ierusalim, dar și în numeroase state musulmane și arabe, împotriva deciziei președintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului.

Un palestinian a fost ucis în Gaza în urma unor tiruri ale armatei israeliene, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății. Împotriva anunțului lui Trump s-au declarat și mii de arabi israelieni, care au ieșit pe străzile orașului Umm al-Fahm, nordul Israelului.

În Iordania, circa 20.000 de persoane au protestat la Amman și în alte orașe, scandând "Ierusalimul e capitala Palestinei", potrivit corespondenților AFP. Manifestanții au cerut închiderea Ambasadei SUA din Iordania și au dat foc unor steaguri israeliene și americane.

În capitala egipteană Cairo sute de persoane au manifestat în fața moscheii Al-Azhar.

"Ierusalimul e islamic și arab", a susținut Abbas Shuman, adjunctul imamului moscheii Al-Azhar, în timpul rugăciunii de vineri. El a condamnat anunțul de miercuri al liderului de la Casa Albă, dar a sublinuat că "nu e momentul protestelor, ci al deciziilor".

În Liban, mii de membri ai partidelor islamiste și de stânga, precum și palestinieni care trăiesc în această țară, au organizat un marș în Beirut. Proteste au avut loc și în trei din cele 12 tabere ale refugiaților palestinieni din Liban.

În pofida războiului, și în Siria au avut loc proteste la adresa deciziei lui Trump.

"Ierusalimul e al nostru și Ierusalimul aparține arabilor" au strigat sute de irakieni adunați în cartierul Sadr, din Bagdad. 

Și în Iran, mii de persoane au manifestat împotriva Israelului și SUA în Teheran și alte orașe, scandând "Moarte Americii" și "Moarte Israelului".

Proteste a avut loc și în metropola turcă Istanbul, dar și în Afganistan, Pakistan, Indonezia și Malaezia.

Noua intifada

În Fâșia Gaza și Cisiordania protestele au debutat joi, după ce Hamas, mișcarea islamistă palestiniană care controlează Fâșia Gaza, a îndemnat la "o nouă intifada" pentru a denunța decizia președintelui american.

Anunțul lui Trump este o ''declarație de război'', a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, adăugând că Ierusalimul va rămâne capitala întregii Palestine". 

"Oricine își mută ambasada în Ierusalimul ocupat va deveni dușmanul palestinienilor și o țintă facțiunilor palestiniene”, a declarat un lider al Hamas Fathy Hammad, în timp ce protestatarii din Gaza dădeau foc unor postere cu poza lui Donald Trump. "Declarăm intifada până la eliberarea Ierusalimului și a întregii Palestine", a mai spus el.

Prima intifadă a avut loc între 1987-1993, iar cea de-a doua - între anii 2000 și 2005. Mii de palestinieni și peste 1.000 de evrei au fost uciși în cele două intifade.

Vicepreședintele american, Mike Pence, are programată o vizită în Israel și în teritoriile palestiniene în a doua jumătate a lunii, dar Jibril Rajoub, responsabil al partidului palestinian Fatah, a declarat pentru AFP că oficialul SUA nu e binevenit în teritoriile palestiniene. El a mai spus că președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu-l va primi pe Pence.

UE și Iordania nu renunță la obiectivul creării unui stat palestinian

Șefa diplomației europene Federica Mogherini și omologul său iordanian Aymane Safadi au dat asigurări vineri, la Bruxelles, că nu vor abandona procesul de pace israeliano-palestinian și nici obiectivul creării unui stat palestinian, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Cu siguranță nu am renunțat", a declarat Federica Mogherini alături de șeful diplomației iordaniene, după ce l-a primit la Bruxelles pentru a discuta criza declanșată de recunoașterea de către președintele american Donald Trump a Ierusalimului capitală a Israelului.

"Soluția este clară, este soluția a două state - israelian și palestinian, care trăiesc în pace împreună și împărțind Ierusalimul drept capitală...Nu putem renunța", a declarat Aymane Safadi.

Ambasada SUA nu se mută prea curând în Ierusalim

Statele Unite ale Americii nu vor reloca probabil ambasada din Tel Aviv la Ierusalim cel puțin în următorii doi ani, a declarat vineri, la Paris, secretarul de stat american Rex Tillerson, relatează AFP, preluată de Agerpres.

'Nu este ceva care se va întâmpla anul acesta și nici probabil anul viitor, însă președintele (Donald Trump) dorește ca noi să avansăm în mod foarte concret și foarte hotărât pentru a ne asigura că ambasada va fi transferată cât mai curând posibil', a spus Tillerson, la sfârșitul unei întrevederi cu omologul francez, Jean-Yves Le Drian.

De asemenea, Tillerson a subliniat că Donald Trump a fost "foarte clar în legătură cu faptul că statutul final al Ierusalimului și granițele sale trebuie negociate și decise de ambele părți" aflate în conflict.