Mii de persoane au manifestat vineri în Cisiordania, Fâşia Gaza, Ierusalim, dar şi în numeroase state musulmane şi arabe, împotriva deciziei preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

Un palestinian a fost ucis în Gaza în urma unor tiruri ale armatei israeliene, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii. Împotriva anunţului lui Trump s-au declarat şi mii de arabi israelieni, care au ieşit pe străzile oraşului Umm al-Fahm, nordul Israelului.

În Iordania, circa 20.000 de persoane au protestat la Amman şi în alte oraşe, scandând "Ierusalimul e capitala Palestinei", potrivit corespondenţilor AFP. Manifestanţii au cerut închiderea Ambasadei SUA din Iordania şi au dat foc unor steaguri israeliene şi americane.

În capitala egipteană Cairo sute de persoane au manifestat în faţa moscheii Al-Azhar.

"Ierusalimul e islamic şi arab", a susţinut Abbas Shuman, adjunctul imamului moscheii Al-Azhar, în timpul rugăciunii de vineri. El a condamnat anunţul de miercuri al liderului de la Casa Albă, dar a sublinuat că "nu e momentul protestelor, ci al deciziilor".

În Liban, mii de membri ai partidelor islamiste şi de stânga, precum şi palestinieni care trăiesc în această ţară, au organizat un marş în Beirut. Proteste au avut loc şi în trei din cele 12 tabere ale refugiaţilor palestinieni din Liban.

În pofida războiului, şi în Siria au avut loc proteste la adresa deciziei lui Trump.

"Ierusalimul e al nostru şi Ierusalimul aparţine arabilor" au strigat sute de irakieni adunaţi în cartierul Sadr, din Bagdad. 

Şi în Iran, mii de persoane au manifestat împotriva Israelului şi SUA în Teheran şi alte oraşe, scandând "Moarte Americii" şi "Moarte Israelului".

Proteste a avut loc şi în metropola turcă Istanbul, dar şi în Afganistan, Pakistan, Indonezia şi Malaezia.

Noua intifada

În Fâşia Gaza şi Cisiordania protestele au debutat joi, după ce Hamas, mișcarea islamistă palestiniană care controlează Fâșia Gaza, a îndemnat la "o nouă intifada" pentru a denunța decizia președintelui american.

Anunțul lui Trump este o ''declarație de război'', a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, adăugând că Ierusalimul va rămâne capitala întregii Palestine". 

"Oricine îşi mută ambasada în Ierusalimul ocupat va deveni duşmanul palestinienilor şi o ţintă facţiunilor palestiniene”, a declarat un lider al Hamas Fathy Hammad, în timp ce protestatarii din Gaza dădeau foc unor postere cu poza lui Donald Trump. "Declarăm intifada până la eliberarea Ierusalimului şi a întregii Palestine", a mai spus el.

Prima intifadă a avut loc între 1987-1993, iar cea de-a doua - între anii 2000 şi 2005. Mii de palestinieni şi peste 1.000 de evrei au fost ucişi în cele două intifade.

Vicepreşedintele american, Mike Pence, are programată o vizită în Israel și în teritoriile palestiniene în a doua jumătate a lunii, dar Jibril Rajoub, responsabil al partidului palestinian Fatah, a declarat pentru AFP că oficialul SUA nu e binevenit în teritoriile palestiniene. El a mai spus că președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu-l va primi pe Pence.

UE și Iordania nu renunță la obiectivul creării unui stat palestinian

Șefa diplomației europene Federica Mogherini și omologul său iordanian Aymane Safadi au dat asigurări vineri, la Bruxelles, că nu vor abandona procesul de pace israeliano-palestinian și nici obiectivul creării unui stat palestinian, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Cu siguranță nu am renunțat", a declarat Federica Mogherini alături de șeful diplomației iordaniene, după ce l-a primit la Bruxelles pentru a discuta criza declanșată de recunoașterea de către președintele american Donald Trump a Ierusalimului capitală a Israelului.

"Soluția este clară, este soluția a două state - israelian și palestinian, care trăiesc în pace împreună și împărțind Ierusalimul drept capitală...Nu putem renunţa", a declarat Aymane Safadi.

Ambasada SUA nu se mută prea curând în Ierusalim

Statele Unite ale Americii nu vor reloca probabil ambasada din Tel Aviv la Ierusalim cel puţin în următorii doi ani, a declarat vineri, la Paris, secretarul de stat american Rex Tillerson, relatează AFP, preluată de Agerpres.

'Nu este ceva care se va întâmpla anul acesta şi nici probabil anul viitor, însă preşedintele (Donald Trump) doreşte ca noi să avansăm în mod foarte concret şi foarte hotărât pentru a ne asigura că ambasada va fi transferată cât mai curând posibil', a spus Tillerson, la sfârşitul unei întrevederi cu omologul francez, Jean-Yves Le Drian.

De asemenea, Tillerson a subliniat că Donald Trump a fost "foarte clar în legătură cu faptul că statutul final al Ierusalimului şi graniţele sale trebuie negociate şi decise de ambele părţi" aflate în conflict.