Statele Unite și România au semnat miercuri un acord de împrumut direct în valoare de 920 de milioane de dolari prin Finanțare Militară Externă (FMF). Bucureștiul va folosi bani pentru dotarea armatei și pentru producerea de muniție.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în cadrul evenimentului de semnare a acestui acord, că împrumutul în valoare de 920 milioane de dolari va fi folosit atât pentru dotarea cu tehnică modernă a forțelor armate, cât și pentru a dezvolta industria locală de apărare.

"Ne vom concentra în perioada următoare pentru a dezvolta noi capacități de producție în România, vom crea locuri de muncă pentru români și vom redeveni relevanți în ceea ce privește producția de echipamente militare la nivel regional”, a declarat premierul român la Palatul Victoria.

El a adăugat că acest împrumut reprezintă o primă etapă din viitoare proiecte derulate împreună cu Statele Unite.

"Vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel, care ne va ajuta să lucrăm împreună cu SUA și cu aliații noștri din NATO pentru consolidarea apărării colective și descurajarea amenințărilor la adresa României și țărilor aflate pe flancul estic al Alianței", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a mai spus că Bucureștiul va propune părții americane și alte proiecte strategice pentru industria de apărare a României, pe care "ministerele de linie le au în fază avansată de studiu, astfel încât să ajungem la o finanțare de până la două miliarde de dolari prin intermediul aceluiași mecanism financiar". 

Potrivit ministrului Economiei, Radu Oprea, 220 milioane de dolari din împrumutul acordat va fi folosit pentru crearea unui centru de excelență în producerea de muniție de calibru mare 120-155 mm". El susține că prin acest centru România va deveni "unicul producător de muniție pentru tancul Abrams în Europa și de aici vom exporta în toata Europa și nu numai".

Guvernul SUA oferă până la 60 de milioane de dolari sub formă de grant prin Finanțare Militară Externă (FMF) pentru acoperirea costului acestui împrumut, care "va contribui la accelerarea programului major de modernizare militară al României, inclusiv achiziționarea de echipamente de apărare americane, cum ar fi tancurile de luptă Abrams și coproducția de muniție", potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București.  

"Împrumuturile directe sunt un instrument de cooperare în domeniul securității rezervat doar celor mai importanți parteneri ai noștri. România rămâne una dintre cele mai mari priorități pentru DSCA". El a menționat că deplasarea sa la București este o dovadă a cooperării SUA-România în domeniul apărării. „Așteptăm cu nerăbdare să continuăm parteneriatul nostru în cadrul programelor pe care acest împrumut le poate sprijini", a declarat directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării a SUA, Michael Miller.