SUA și opt state aliate au efectuat o operațiune de interceptare, simultană, a unor false rachete balistice și de croazieră, acesta fiind prima demonstrație importantă a capabilităților sistemului antirachetă din Europa, la care participă și România.

Pentru prima dată un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 Block IA, realizat de Rayhteon, a fost lansat dintr-un poligon din afara SUA și tot pentru prima dată a fost testată interceptarea unei rachete balistice în Europa, relatează Reuters.

Testul a avut loc, marți, în largul coastelor Scoției.

La demonstrație au participat nave din SUA, Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania și Marea Britanie.

Reuters notează că exercițiul a avut loc în contextul în care Rusia a intensificat folosirea rachetelor de croazieră împotriva organizației jihadiste Statul Islamic în Siria.

"Exercițiul demonstrează angajamentul SUA privind apărarea în Europa prin intermediul navelor noastre Aegis și a unității terestre din România”, a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Forțelor navale americane din Europa și Africa.

Ferguson a precizat că testul efectuat demonstrează abilitatea "de a efectua operațiuni eficiente pe mare, în condiții de siguranță,” împotriva amenințărilor antinavale și balistice.

Interceptorul testat este similar cu sistemul SM-3 terestru care va fi instalat la baza de la Deveselu.

Scutul antirachetă din România va deveni operațional până la sfârșitul acestui an, potrivit asigurărilor date de oficiali români și americani.