Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au anunțat joi seara noi sancțiuni împotriva Rusiei. Putin are „ambiții mai mari decât Ucraina”, a avertizat liderul de la Casa Albă.

„Putin este agresorul. Putin a ales acest război. Iar acum el și țara sa vor suporta consecințele", a declarat Joe Biden, prezentând un set de măsuri care vor duce la „costuri severe pentru economia rusă, atât imediat, cât și în timp”.

Noile sancțiuni includ interzicerea exporturilor de tehnologie către Rusia, Biden precizând că această decizie va limita capacitatea Rusiei de a-și moderniza sectorul militar și aerospațial, relatează CNN.

Și șefa Comisiei Europene a pledat astăzi pentru blocarea exportului de tehnologie către Rusia.

SUA au inclus pe lista de sancțiuni patru bănci rusești care dețin, în total, aproximativ un trilion de dolari în active, a anunțat Joe Biden.

Pe listă au mai fost adăugați alți oligarhi ruși și apropiați ai Kremlinului, iar companiile ruse de stat nu se vor mai putea împrumuta pe piețele globale.

Totodată, sancțiunile vizează persoane din Belarus, inclusiv ministrul apărării, pentru rolul jucat în facilitarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Joe Biden a anunțat o nouă desfășurare a forțelor terestre și aeriene pe Flancul estic al NATO, dar a reiterat că trupele americane nu se vor angaja într-un conflict direct în Ucraina.

„Forțele noastre nu sunt și nu vor fi implicate în conflict”, a spus el. „Forțele noastre nu merg în Europa pentru a lupta în Ucraina, ci să-și apere aliații NATO și să-i liniștească pe acești aliați din est”.

În condițiile în care prețul la gaze a crescut în Statele Unite, Biden a spus că are în vedere limitarea consecințelor pe care le-ar avea noile sancțiuni asupra prețurilor la energie. El a spus că SUA sunt gata să folosească resurse din Rezerva strategică de petrol.  

Înainte de discurs, Biden a discutat cu liderii din G7 despre sancțiunile pe care intenționează să le impună, în speranța unui răspuns coordonat. El a anunțat pe Twitter că liderii G7 au ajuns la un acord asupra unui pachet de sancțiuni „devastatoare”, în cadrul unei reuniuni virtuale.  

În schimb, nu s-a putut ajunge la un consens cu partenerii europeni în privința excluderii Rusiei din sistemul interbancar internațional SWIFT.

Agresor cu mâinile pătate de sânge

Numindu-l pe Vladimir Putin „agresor cu mâinile pătate de sânge” care visează la „cuceriri imperiale”, premierul britanic Boris Johnson a anunțat „cel mai amplu și cel mai grav pachet de sancțiuni economice pe care Rusia l-a văzut vreodată”.

Sancțiunile vizează peste 100 de persoane și entități din Rusia ale căror active bancare vor fi înghețate. Printre entități sancționate se află „toți marii producători care susțin mașina de război a lui Putin”, bănci rusești, inclusiv VTB, care vor fi excluse din sistemul financiar de la Londra și compania aeriană Aeroflot. 

Și Belarus e vizat de sancțiuni.

De asemenea, Johnson a anunțat că va fi adoptată o nouă lege care va viza exporturile de tehnologie către Rusia, pentru a reduce capacitățile militare, industriale și tehnologice ale Moscovei.