Liderii europeni se întâlnesc marți și miercuri la Bruxelles, pentru a discuta consecințele referendumului din Marea Britanie. Și europarlamentarii analizează pașii ce trebuie urmați după votul britanicilor.

Mii de persoane protestează în mai multe orașe britanice (Londra, Bristol, Cardiff, Oxford) față de Brexit. 
 
Cei mai mulți sunt tineri care-și simt diminuate oportunitățile de viitor prin votul dat de cei mai în vârstă în favoarea Brexit: ”Greșeala voastră, viitorul nostru”, scria pe o pancartă din Trafalgar Square.
+++

Marea Britanie ar trebui să renunțe la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), indiferent dacă rămâne sau nu în UE, susține ministrul de Interne, Theresa May, potrivit The Guardian.

Oficialul britanic spune că această Convenție "nu aduce nicio contribuție la prosperitatea” Marii Britanii, care este o țară mai puțin sigură ca urmare a faptului că nu pot fi deportați cetățenii străini periculoși. Totodată, May a subliniat că CEDO nu reușește să schimbe poziția unor guverne precum cel rus când vine vorba de respectarea drepturilor omului. 

+++

După discuții cu oficiali britanici, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a apreciat nu este clar dacă Marea Britanie dorește într-adevăr să iasă din UE.

''Problema este de a stabili dacă britanicii vor sau nu vor să intre în negocieri pentru ieșirea'' țării lor din blocul comunitar, a declarat Mogherini, înainte de începerea summitului UE de la Bruxelles, scrie DPA, preluată de Agerpres.

''Poporul britanic a fost destul de clar pe această temă, dar primim mesaje contradictorii, dacă e să folosesc un eufemism, de la o scenă politică mai degrabă confuză, de la Londra și de peste tot din Marea Britanie'', a mai afirmat șefa diplomației europene.

+++

Numele succesorului premierului britanic David Cameron va fi cunoscut pe 9 septembrie, a anunțat Partidul Conservator.

+++

Parlamentarii laburiști, nemulțumiți de modul neconvingător în care președintele lor, Jeremy Corbyn, a pledat pentru Remain, au adoptat, marți, o moțiune de neîncredere împotriva lui, dar Corbyn refuză să demisioneze.

+++

Parlamentul olandez a respins, marți, cu majoritate covârșitoare de voturi, inițiativa propusă de deputatul Geert Wilders, liderul formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății, pentru un vot asupra apartenenței Olandei la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat pentru ieșirea din blocul comunitar.

+++

Studenții britanici înscriși la universități din alte state ale Uniunii Europene ar putea primi cetățenie europeană, conform unui plan discutat de lideri ai Uniunii în urma referendumului prin care Marea Britanie a decis ieșirea din blocul comunitar, a afirmat marți șeful guvernului italian, Matteo Renzi, transmite Reuters.  

+++

Iohannis: România este conștientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie și o va face

"România este conștientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie și o va face", a declarat marți președintele român Klaus Iohannis, la sosirea la summitul UE de la Bruxelles.

"Dacă românii doresc să lucreze în Marea Britanie este bine să găsească condiții echitabile, iar pentru cei care s-au stabilit acolo trebuie să purtăm negocierea în sensul în care să nu aibă ei pierderi de suportat datorită acestei mișcări. Deocamdată nu se întâmplă absolut nimic și nu se va întâmpla nimic timp de un an, doi ani. Nu este cazul să intre cineva în panică”, a spus șeful statului român.

„Indiferent dacă, până la urmă, se decide să plece sau să rămână, Marea Britanie rămâne un partener foarte important pentru Uniunea Europeană și, sigur, și pentru România și cred că este foarte "fair", ca să vorbesc și în termenii lor, să pregătim această mișcare foarte bine și să o facem în așa fel încât să rezulte, cât se poate, evident, o situație în avantajul tuturor părților", a explicat președintele.

„Noi, România, avem suficiente lucruri de negociat. Mă gândesc, sigur, în primul rând, la românii care trăiesc și lucrează în Marea Britanie și pentru care avem de gând să ne implicăm, dar sunt și alte lucruri, multe de politică externă, de politică de securitate, unde Marea Britanie și România au puncte de vedere apropiate”, a mai transmis Iohannis.

+++

NATO a anunțat că secretarul general Jens Stoltenberg participă la Consiliul European. 

+++

Prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon, se va întâlni miercuri cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în cadrul eforturilor sale de menținere a Scoției în Uniunea Europeană.

+++

Administrația Prezidențială a scos deja Marea Britanie din UE.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa miercuri, 29 iunie a.c., ora 09:00, la sediul Consiliului European, clădirea Justus Lipsius, la o întâlnire informală - mic dejun de lucru cu șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene", potrivit unui anunț de presă postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

+++

Până acum nu s-a înregistrat o creștere suplimentară a solicitărilor de asistență consulară determinată de perspectiva, respectiv de rezultatul referendumului din data de 23 iunie.

 

În contextul semnalelor referitoare la faptul că rezultatul referendumului provoacă tensiuni și reacții izolate la adresa cetățenilor UE din Marea Britanie, cu caracter care poate fi considerat discriminatoriu, Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetățenii români care au cunoștință de astfel de incidente să informeze atât autoritățile britanice competente, cât și Ambasada României la Londra, precizează MAE într-un comunicat.

+++

 

Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a reiterat în Parlamentul Scoției dorința țării sale de a rămâne în UE. Sturgeon a anunțat că va merge miercuri la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni. "Vom încerca să demarăm imediat discuții cu UE... pentru a explora toate opțiunile posibile", a spus premierul scoțian.

+++

Președintele Juncker le-a interzis comisarilor și funcționarilor din Comisia Europeană să inițieze discuții pe tema Brexitului cu reprezentanții britanici "până când nu va exista o notificare oficială din partea Marii Britanii", relatează EFE.

+++

Parlamentul European a adoptat, marți, o rezoluție care cere Marii Britanii să activeze imediat clauza de retragerea din UE, Articolul 50, prevăzut în Tratatul de la Lisabona, „pentru a evita orice incertitudine care ar aduce prejudicii și pentru a apăra integritatea Uniunii Europene”, transmite AFP.

 +++

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat că a convocat un nou summit UE în luna septembrie, fără Marea Britanie, pentru a discuta viitorul Uniunii Europene.

Tusk a mai spus că UE este gata să înceapă ''de astăzi'' procedura de ieșire a Marii Britanii din spațiul comunitar.

 +++

Președintele Klaus Iohannis nu participă la summitul liderilor PPE, care are loc înainte de Consiliu. Nu este prima dată când șeful statului nu este prezent la reuniunile popularilor europeni.

"Mâine (marți - n.r.), înaintea ședinței Consiliului European, liderii PPE se reunesc la Bruxelles, pentru a-și coordona acțiunea. Din România nu participă nimeni, deși Klaus Iohannis a fost susținut în alegeri de PPE, iar Dacian Cioloș a fost afiliat la aceeași familie politică, în perioada în care era comisar. Nu e confirmat nimeni din România. E incredibil ce se petrece. Cum vrem să influențăm decizia, dacă ne auto-izolăm?", a scris, luni, pe Facebook, europarlamentarul Cristian Preda.

 +++

Premierul David Cameron are o întrevedere cu șeful CE, Jean-Claude Juncker, înainte de summit.


Angela Merkel, în Bundestag: "UE este suficient de puternică pentru a depăși plecarea Regatului Unit, este suficient de puternică pentru a continua să avanseze chiar și cu 27 de membri". Merkel a avertizat Marea Britanie că o țară nu poate renunța la îndatoririle sale, dar să-și mențină privilegiile, referindu-se inclusiv la dorința Londrei de a avea acces la piața internă a UE în aceleași condiții ca și până acum.

 +++

Parlamentul European a cerut, marți, din nou, activarea imediată a procedurii de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite AFP.

 +++

Marine Le Pen: Părăsirea UE de către Marea Britanie este "cel mai important eveniment istoric din Europa de la căderea Zidului Berlinului”, este "un semnal al libertății, o declarație de dragoste a cetățenilor pentru țara lor”.

Lidera extremiștilor de dreapta din Franța a susținut că votul britanic este "o palmă peste față dată sistemului european, care se bazează din ce în ce mai mult pe teamă, pe șantaj și pe minciuni”.

Le Pen a criticat "politicile absurde” ale UE care au dus la dezindustrializare, șomaj în masă și multă migrație.

Dacă nu se va schimba, "această organizație totalitară” se va destrăma, a conchis Marine Le Pen.

 +++

Juncker către europarlamentarii UKIP: "Ați luptat pentru ieșire. De ce sunteți aici?"

Jean-Claude Juncker i-a critiat și ironizat dur, marți, în Parlamentul European, pe europarlamentarii din partidul eurosceptic britanic UKIP și pe liderul lor care au făcut campanie pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Trebuie să respectăm democrația britanică și modul în care au exprimat-o alegătorii", a spus Juncker.

Declarația lui a fost întâmpinată cu aplauze de europarlamentarii formațiunii britanice eurosceptice.

"Este ultima data când aplaudați aici și, într-o anumită măsură, sunt foarte surprins că sunteți aici. Ați luptat pentru ieșire. Poporul britanic a votat în favoarea ieșirii. De ce sunteți aici?”, a adăugat președintele CE.

Critici au venit și din partea liderului grupului PPE din Parlamentului European, Manfred Weber, și au fost îndreptate tot spre liderul UKIP, Nigel Farage. 

"Dacă ai avea puțină decență, Nigel Farage, ți-ai cere scuze din partea Marii Britanii pentru că ai mințit. Să îți fie rușine”, a spus Weber.

Nigel Farage: "Nostim, nu-i asa? Când am venit aici (în PE - n.r.) în urmă cu 17 ani și am afirmat că vreau să conduc o campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE, ați râs de mine. Acum nu mai râdeți, nu-i așa?". 

El a susținut că europenii sunt în faza de negare, că nu văd cum euro pierde teren, cum au apărut diviziune între statele membre, după ce cancelarul Angela Merkel "i-a invitat" pe refugiați în Europa.

"Nu le spuneți adevărul cetățenilor, le impuneți o uniune politică, i-ați ignorat când au respins Constituția și ați introdus Tratatul de la Lisabona pe ușa din spate", a afirmat unul dintre liderii taberei Leave.

Farage a mai susținut că Marea Britanie nu va fi singura țară membră care va părăsi UE, pledând, totodată, pentru declanșarea rapidă a art. 50. 

El i-a jignit pe europarlamentari, spunându-le că nu au avut o slujbă decentă în viața lor și nu au creat niciun loc de muncă.

Nigel Farage a pledat pentru încheierea unui acord comercial între Londra și Bruxelles, susțințnd că pentru europeni consecințele vor fi "mult mai rele" decât pentru britanici, dacă nu se va întâmpla acest lucru. Liderul extremist a susținut că mii de muncitorii din industria auto germană își vor pierde locurile de muncă, în cazul în care nu se semnează acest acord, Marea Britanie fiind o piață importantă pentru mașinile fabricate în Germania.

+++

Guy Verhofstadt, liderul ALDE, a susținut că "cel mai șocant" lucru din Marea Britanie nu este votul cetățenilor, care este un act democratic, ce a șocat a fost "climatul de frică creat", campania negativă, accentul pus pe migrație, minciunile despre migrație și despre faptul că "Turcia va adera săptămâna viitoare la UE".

"Cel mai rău ar fi să continuăm această incetritudine", a mai spus președintele liberalilor europeni, care a cerut imperativ britanicilor declanșarea imediată a art. 50 al Tratatului de la Lisabona, pentru a putea începe cât mai curând posibil negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

+++

Manfred Weber, președintele Grupului PPE, a declarat, în sesiunea extraordinară de la Bruxelles că politicienii britanici care au făcut campanie în favoarea Brexit au avut "privilegiul de a trăi într-o Europă fără război", dar acum "ridică noi ziduri".

"Este o victorie a populiștilor... demagogii de stânga și de dreapta vor să distrugă Europa", a mai declarat europarlamentarul german.

Weber i-a spus liderului UKIP, Nigel Farage, că trebuie să-i fie rușine că le-a spus britanicilor că banii dați la bugetul UE se vor duce la NHS (fapt negat de Farage după vot - n.r.).

 Totodată, liderului Grupului Partidului Popular European a subliniat că președintele rus, Vladimir Putin, este "foarte mulțumit și asta spune multe".

+++

Președintele Klaus Iohannis se va pronunța, la Consiliul European, pentru necesitatea regândirii proiectului european, subliniind că "recâștigarea încrederii populației în viabilitatea Uniunii Europene este absolut esențială, precum și contracararea oricăror curente naționaliste, extremiste, anti-europene, pentru a evita repetarea unui astfel de proces și în cazul altor state membre ale Uniunii", potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Referitor la procesul de negociere pe care îl va implica ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, și la care România va lua parte, șeful statului va sublinia că "România va apăra cu fermitate menținerea egalității de drepturi între toți cetățenii Uniunii, inclusiv în ceea ce privește drepturile românilor care locuiesc și lucrează în Marea Britanie".

+++

Fostul președinte Traian Băsescu consideră că poziția României la Consiliul European trebuie să fie una de echilibru, pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

"Este în interesul României ca Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană, iar la Consiliul European de mâine (marți — n.r.), poziția noastră trebuie să fie una a echilibrului, prin care se mai dă o șansă Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord să rămână în Uniune. UE are obligația să-i dea o șansă lui David Cameron să repare ce a stricat, în cele trei luni de răgaz pe care le-a cerut", a scris, luni, pe Facebook, Traian Băsescu.

El îi numește pe liderii europeni "țâfnoșii de la Bruxelles", reproșându-le faptul că forțează Londra să plece cât mai repede.

"Ei cred însă că așa dau un semnal puternic și altor posibili rebeli. Ce eroare de analiză... Numai Parlamentul și Guvernul de la Londra vor stabili când și dacă vor activa articolul 50. Plecarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este în egală măsură o pierdere și pentru cei aproape 450 milioane de cetățeni care ar rămâne în UE, nu numai pentru cei 68 milioane de britanici care ar părăsi UE", afirmă Băsescu.

+++

Ambasadorul britanic la București, Paul Brummell, a declarat, luni, pentru Mediafax, că relația bilaterală dintre România și Marea Britanie se va menține "puternică, productivă" după Brexit, situația românilor din Marea Britanie nu se va schimba imediat, iar românii sunt în continuare bineveniți. 

Întrebat cum va fi afectată comunitatea de români din Marea Britanie, Paul Brummell a reamintit că premierul Cameron "a accentuat vineri că nu vor fi schimbări imediate în ce privește drepturile și responsabilitățile cetățenilor români din Regatul Unit sau în ce privește drepturile și responsabilitățile cetățenilor britanici aici în România".

 

Ne pregătim pentru o negociere de ieșire din Uniunea Europeană, dar acesta va fi un poces prelungit, deci nu ne așteptăm la schimbări imediate ale poziție românilor din Regatul Unit. Așa cum primarul Londrei și multe alte persoane au subliniat românii și alți migranți în Regatul Unit sunt bineveniți,

a afirmat Paul Brummell.

 +++

Ambasadorul SUA, Hans Klemm: "Statele Unite sunt dezamăgite de rezultatul votului de joi dar, așa cum a spus și președintele Obama, trebuie să respectăm decizia poporului britanic".

''Acum, provocarea pentru Marea Britanie, Uniunea Europeană, dar și pentru alți parteneri ai Marii Britanii este să schițeze un drum înainte. Sperăm că se va face într-un mod productiv, organizat. Nu credem că este necesar sau potrivit să existe o abordare punitivă în plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană'', a declarat, la TVR, Hans Klemm.