Liderii statelor europene s-au reunit vineri la Bruxelles în format de 27, fără Marea Britanie, pentru a discuta teme ca terorismul, migrația și economia.

Cei 27 de lideri ai statelor Uniunii Europene au avut o întâlnire informală, care a fost urmată de o conferință de presă.

Update: Juncker: "Europa cu mai multe viteze" nu vizează crearea unei noi Cortine de Fier

Europa "cu mai multe viteze" nu vizează crearea "unei noi Cortine de Fier", a afirmat vineri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la finalul Consiliului European, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Am remarcat, nu fără surpriză, că acest lucru este văzut de anumiți colegi ca o introducere a unei noi linii de divizare, ca o nouă Cortină de Fier între Est și Vest. Nu aceasta este intenția", a subliniat Juncker.

Șeful executivului comunitar și-a exprimat și speranța că îi va vedea într-o zi "pe britanici urcând din nou în barca" europeană.

Update: Iohannis le-a explicat liderilor UE că o Europă cu mai multe viteze nu este o soluție bună

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, în urma reuniunii Consiliului European, că le-a explicat liderilor celor 27 de state membre că ideea unei Uniuni cu mai multe viteze nu ar fi bună și ar putea, "in extremis", să ducă la o scindare a UE.

"Am explicat colegelor și colegilor de ce o Europă cu mai multe viteze nu este o soluție bună. Dimpotrivă, este o soluție care, in extremis, ar putea chiar să ducă la scindarea Uniunii Europene", a spus șeful statului.

Update: Hollande vrea ca Europa să colaboreze mai bine în privința victimelor terorismului

Președintele francez Francois Hollande a insistat vineri la Bruxelles, în marja summitului european, asupra necesității de a avea ''o politică coordonată în privința victimelor'' terorismului din Europa, scrie Agerpres care citează AFP.

"Ați dorit astăzi să stabiliți o foaie de parcurs pentru câteva țări: Belgia, Spania, Grecia, Ungaria, Italia, România, Republica Cehă, Franța. Și alte țări ni se vor alătura, pentru a permite o veritabilă politică față de victime la scara Europei", a declarat președintele francez în fața unor victime și reprezentanți ai unor asociații de ajutor pentru victime reuniți într-un centru european de conferințe.

Hollande a subliniat importanța pe care o au "aceleași formule, aceleași proceduri, același sprijin, aceleași indemnizații, în orice caz, aceleași criterii, astfel încât cineva care este victimă aici sau în altă parte să aibă aceleași drepturi".  Șeful statului francez a insistat în special asupra acordării de consiliere psihologică victimelor.

"Ceea ce am constatat în timpul tuturor contactelor pe care le-am avut după dramele pe care le-a cunoscut Franța este că victimele nu solicită doar îngrijiri în scaunul lor cu rotile, ci și să fie ajutate în raport cu toate dificultățile de a trăi sau de a supraviețui, și mă gândesc îndeosebi la copii, pentru care trebuie să aibă loc o acțiune specifică", a mai spus președintele Hollande.

+++

Summitul UE de la Bruxelles a început joi și este, probabil, ultima dată când liderii europeni se strâng înainte ca premierul britanic Theresa May să invoce oficial Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, mecanismul pentru ieșirea din blocul comunitar.

La întâlnirile de joi a participat și Theresa May. Premierul britanic a reiterat că vrea "să meargă înainte cu desprinderea de UE" și că dorește să declanșeze procedura de separare până la sfârșitul lunii și i-a avertizat pe omologii săi europeni că Regatul Unit nu va continua să livreze "sume mari" pentru bugetul UE după Brexit.

"Partenerii noștri europeni m-au făcut să înțeleg clar că vor să mergem înainte cu negocierile pentru ieșire. Este timpul să o facem, să părăsim UE și să construim Marea Britanie autonomă și independentă pe care poporul britanic a cerut-o", a a explicat primul ministru britanic, exprimându-și acordul și confirmând că va invoca art.50 "înainte de sfârșitul acestei luni".

De asemenea, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, au decis, tot joi, să-l realeagă pe Donald Tusk președinte al Consiliului European, în pofida obiecțiilor Poloniei.

Donald Tusk conduce instanța ce îi reunește pe liderii celor 28 de țări ale Uniunii Europene și a fost reales cu sprijinul a 27 dintre aceștia până la sfârșitul lui noiembrie 2019, în ciuda opoziției țării sale natale.