Liderul nord-corean, Kim Jong Un, a pășit pentru prima dată, vineri dimineața, pe teritoriul Coreei de Sud, pentru un summit intercoreean care ar putea fi un punct de cotitură în relația dintre cele două state.

UPDATE

Cele două Corei vor încerca în acest an să pună permanent capăt războiului, conform comunicatului comun publicat vineri la finalul unui summit istoric, la 65 de ani după conflictul care s-a încheiat cu un armistițiu, și nu cu un tratat de pace, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Coreea de Sud și Coreea de Nord vor încerca să se întâlnească cu SUA și posibil și cu China - ambele semnatare ale armistițiului - "pentru a declara sfârșitul războiului și pentru a stabili un regim de pace permanent și solid", se arată în textul declarației comune.

Moon Jae-in urmează să facă o vizită la Phenian, în acest an.

+++

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, l-a întâmpinat zâmbind pe omologul nord-coreean, Kim Jong Un, la linia de demarcație dintre cele două Corei. Cei doi lideri și-au strâns mâinile, apoi Kim Jong Un l-a invitat pe Moon Jae-in să pășească și el, simbolic, pe teritoriul Coreei de Nord.

”Acum începe o nouă istorie”, a declarat Kim Jong Un.

Primul sumit intercoreean din ultimul deceniu ar putea duce la încheierea oficială, printr-un tratat de pace, a războiului din Coreea, din 1950-1953, în urma căruia s-a semnat doar un armistițiu.

Înainte de debutul summitului, agenția de presă oficială de la Phenian KCNA a relatat că Kim Jong Un va discuta cu ”sufletul deschis” toate problemele privind îmbunătățirea relațiilor dintre cele două Corei și ”realizarea păcii, prosperității și reunificării peninsulei coreene".


Momentul istoric nu e pe placul tuturor. Mai mulți sud-coreeni protestează la Paju față de acest summit, apreciind că o acțiune militară este singura alternativă pentru reunificarea celor două state, relatează BBC Online.

Primele discuțiile între Kim Jong Un și Moon Jae-in au durat circa două ore. Dialogul va fi reluat după-masă, după ce vor planta un copac la frontieră.