Mai mare decât Watergate, posibile premise pentru suspendarea președintelui - sunt declarațiile unui membru al Congresului, Jackie Speier, din House Intelligence Committee, în preziua audierii directorului FBI.

Jackie Speier, membru al Comisiei care investigează legăturile Trump-Rusia și posibila implicare a Rusiei în alegerile americane, a spus, într-un interviu la MSNBC, că investigația asupra legăturilor Trump-Rusia este mai mare decât "Watergate” și că, dacă se va dovedi astfel, există temeiuri pentru suspendarea președintelui.

În SUA, toți ochii vor sta astăzi pe mărturia directorul FBI, James Comey, care vorbește public pentru prima oară de când Donald Trump a preluat președinția SUA. Audierea se va face în cursul zilei de luni, în fața House Intelligence Committee, într-o ședință publică. Mike Rogers, director al National Security Agency, va fi de asemenea audiat. Două subiecte majore vor fi abordate: pe de o parte, acuzațiile actualului președinte american la adresa predecesorului său, Barack Obama, cum că acesta din urmă l-ar fi înregistrat în secret. Acestea au luat o turnură neașteptată prin acuzele lui Trump, care implicau spioni britanici. Al doilea subiect îl vizează pe însuți președintele Trump și acuzațiile de înțelegeri secrete cu Rusia și cu șeful statului, Vladimir Putin.

Dacă acestea din urmă se vor confirma, există temeiuri pentru suspendare, spune Jackie Speier (Partidul Democrat), membru al House Intelligence Committee din Camera Reprezentanților a Congresului american, într-un interviu pentru MSNBC. Ea susține că există dovezi indirecte că președinele Putin s-a angajat într-o serie de activități, din care rezultă amestecul în alegerile americane. Aceste dovezi indirecte arată o întreagă rețea către oameni care ocupă astăzi poziții respectabile în cabinetul american.

"Trebuie să urmărim banii. Sunt foarte asemănătoare circumstanțele [scandalul Watergate și ceea ce s-a întâmplat la ultimele alegeri americane - n.r.]." - susține Speier.

Înțelegeri secrete între ruși și persoane din SUA, eforturi mari ale Rusiei de a submina alegerile din SUA. Este datoria noastră, a republicanilor, precum și a democraților de a face lumină - adaugă reprezentantul republican.

"Directorul Comey nu va putea să spună în timpul audierilor deschise publicului ce persoane au sub anchetă, însă aș vrea să îl întreb, ipotetic, cum operează aceste rețele, cum își recrutează victimele și cum servesc acestea în cabinet" - mai spune Speier în interviul citat.

Vor fi două audieri publice în timpul acestei săptămâni, însă vor fi și sesiuni închise (fiind vorba de subiecte și documente secrete).

"Dacă se va dovedi că au existat înțelegeri secrete, consecințele vor fi foarte serioase, vor exista premise pentru suspendarea președintelui." - concluzionează Speier.