Impozitarea celor mai bogați și răsfățarea clasei de mijloc, aceasta este viziunea economică a președintelui american Joe Biden, care a apărat joi un plan gigantic de cheltuieli publice, proiect emblematic al mandatului său.

Președintele Biden a declarat într-un discurs la Casa Albă: "În ultimii patruzeci de ani bogații au devenit mai bogați", iar marile companii "și-au pierdut simțul responsabilității". "Americanii de rând, care muncesc din greu, au fost pur și simplu eliminați din jocul economic".

Au trecut mai multe săptămâni de când liderul democrat de la Casa Albă, în vârstă de 78 de ani, își accentuează discursul economic și social în favoarea unui program despre care a dat asigurări joi că ar putea "schimba traiectoria (Statelor Unite) pentru anii sau chiar deceniile viitoare", relatează AFP, preluată de Agerpres.

Biden dorește să crească impozitarea marilor corporații și a celor mai bogați prin anularea deciziei predecesorului său, Donald Trump, care a redus impozitele, dar promite să nu se atingă de impozitele americanilor din clasa de mijloc. Intenționează, de asemenea, să reducă costurilor de sănătate, ale educației și îngrijirii copiilor.

Aceste promisiuni sociale mărețe, a căror factură ajunge la 3.500 miliarde de dolari, sunt susținute de un program mai consensual de investiții în infrastructură (poduri, drumuri, rețele de electricitate etc), în valoare de 1.200 miliarde de dolari.

Această ultimă componentă, pentru care democrații pot chiar conta pe voturile opoziției republicane, se află într-o etapă mai avansată a procesului legislativ.

Următoarele săptămâni vor reprezenta un adevărat test pentru președintele american. Anumite persoane importante din partidul președintelui Biden sunt foarte îngrijorate de perspectiva acestor cheltuieli sociale gigantice, care riscă, în opinia lor, să determine o creștere a prețurilor și să afecteze puterea de cumpărare a populației.

Pe de altă parte, un grup de 15 laureați ai Premiului Nobel pentru economie au publicat o scrisoare deschisă în sprijinul proiectelor președintelui.