Joe Biden a avertizat că SUA vor apăra militar Taiwanul, dacă Beijingul ar invada insula autonomă. China "cochetează cu pericolul", a avertizat el. China vrea să "reunifice" teritoriul insulei cu "patria mamă".

Președintele american, Joe Biden, s-a întâlnit luni, la Tokyo, cu prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, pentru a discuta despre atitudinea comună a Chinei și a Rusiei și pentru a stabili supravegherea activității navale chineze.

Japonia și Statele Unite "vor monitoriza activitățile recente ale marinei chineze, precum și mișcările legate de exercițiile comune ale Chinei și Rusiei", a declarat premierul japonez Fumio Kishida după întâlnirea cu președintele american Joe Biden, relatează Le Figaro.

"Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat", a spus Joe Biden când a fost întrebat dacă Statele Unite vor interveni militar împotriva unei încercări chineze de a ocupa acest teritoriu cu forța.

"Am fost de acord cu politica unei singure Chine, am semnat-o (...) dar ideea că (Taiwanul) poate fi luat cu forța pur și simplu nu este potrivită", - a spus el.

"Ne opunem ferm încercărilor de a schimba status quo-ul prin forță în Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud", a declarat Fumio Kishida într-o conferință de presă. "În plus, am convenit să tratăm împreună diverse probleme legate de China, inclusiv drepturile omului", a adăugat el.

China îi răspunde lui Biden în legătură cu Taiwanul și îi cere "să nu-i subestimeze" hotărârea

China i-a cerut lui Joe Biden "să nu-i subestimeze" "ferma hotărâre" de "a-și proteja suveranitatea", după afirmațiile președintelui american privind Taiwanul, notează La Libre Belgique.

De la sfârșitul războiului civil chinez în 1949, insula populată de 24 de milioane de locuitori este condusă de un regim rival celui comunist care guvernează China continentală.

China înțelege să "reunifice" teritoriul insulei cu "patria mamă". Ea nu a renunțat la utilizarea forței armate, în special în caz de declarare formală a independenței de către autoritățile taiwaneze.

După ce a întreținut multă vreme o anumită ambiguitate, președintele american, Joe Biden, a confirmat luni, la Tokyo, că Statele Unite vor apăra militar Taiwanul dacă Beijingul ar invada insula.

"Nimeni nu trebuie să subestimeze ferma hotărâre, puternica voință și marea capacitate a poporului chinez de a-și apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială", a răspuns Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al diplomației chineze.

"Cerem insistent Statelor Unite (...) să evite să trimită semnale greșite forțelor independentiste" din Taiwan, a declarat el într-o conferință de presă obișnuită.

Deși Washingtonul recunoaște diplomatic din 1979 Beijingul și nu Taipeiul, sprijinul american pentru Taiwan nu a încetat niciodată. Statele Unite, care au făcut din China un rival strategic, rămân cel mai important partener și furnizor de arme al insulei.

Satisfacție la Taipei

Satisfacție, pe de altă parte, din partea Ministerului de externe din Taipei, care "își exprimă aprecierea atât față de președintele Biden, cât și față de guvernul SUA pentru că au reafirmat angajamentul solid al Statelor Unite față de Taiwan", scrie publicația italiană Il Fatto Quotidiano.

Insula, se arată în comunicat, rămâne hotărâtă "să-și apere cu fermitate libertatea, democrația și securitatea" și subliniază temerile comunității internaționale pentru "provocarea" impusă de China.

Taiwanul va continua să-și consolideze capacitățile de autoapărare și să aprofundeze cooperarea cu țări similare, cum ar fi SUA, pentru "a apăra împreună securitatea" strâmtorii Taiwan și "ordinea internațională bazată pe reguli".

Cuvintele lui Biden reflectă îngrijorări tot mai mari cu privire la asertivitatea Chinei în regiune: Guvernul SUA a menținut până acum așa-numita "ambiguitate strategică" cu privire la utilizarea forței militare ca răspuns la un posibil atac chinez asupra Taiwanului, adoptată în 1979, după ce Washingtonul și-a mutat sediul diplomatic de la Taipei la Beijing, menținând doar relații neoficiale cu insula.

"Ambiguitatea strategică" are scopul nu numai de a descuraja China să folosească forța împotriva Taiwanului, ci și de a descuraja Taiwanul să-și obțină independența, întrucât nici autoritățile de la Beijing, nici cele de la Taipei nu pot fi sigure că Statele Unite ar interveni pentru a apăra insula în caz de conflict.

Sursa: RADOR