Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că reprezentanții UE și cei ai guvernului britanic nu au ajuns la un acord luni, după întrevederea cu delegația condusă de premierul Theresa May.

Totuși, Juncker a spus că pozițiile celor două părți se apropie considerabil și că speră că se va înegistra „suficient progres” până la summitul UE din 15 decembrie.

La rândul ei, May a spus că „în mai multe chestiuni am ajuns la o înțelegere comună”. Și este clar că „vrem să avansăm împreună”, a adăugat premierul britanic.

Însă cele două părți au încă diferențe de opinie în anumite chestiuni, care vor fi negociate în următoarele zile, au precizat cei doi oficiali, care au menționat că negocierile vor continua pe parcursul acestei săptămâni.

După o conferință de presă foarte scurtă, în care nu au luat nicio întrebare, May a mers să se întâlnească cu Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Corespondentul BBC la Bruxelles a spus că negocierea a fost ruinată de poziția Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), aliatul conservatorilor conduși de Theresa May în Parlamentul britanic.

„Irlanda de Nord trebuie să părăsească UE în aceiași termeni ca restul Regatului Unit. Nu vom accepta nicio formă de divergență de reglementare care separă Irlanda de Nord, politic sau economic, de restul Regatului Unit. Iar integritatea constituțională și economică a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu trebuie să fie compromisă în niciun fel”, a spus Arlene Foster, lidera DUP. 

Marea Britanie și Irlanda încearcă să evite reintroducerea unei granițe în interiorul insulei irlandeze, iar guvernul lui May ar fi acceptat să mențină în Irlanda de Nord reguli similare celor în vigoare pe piața unică europeană și din Uniunea Vamală, pentru „a nu exista divergențe” cu Republica Irlanda. Însă poziția fermă a aliatului care îi oferă lui May majoritatea în Camera Comunelor a ruinat șansele unei înțelegeri pentru moment.