În vara aceasta, în urma unei propuneri a Parlamentului European, 15.000 de tineri cu vârsta de 18 ani vor primi un permis de călătorie gratuit, pentru a descoperi Europa cu trenul.

Programul DiscoverEU, lansat joi, încearcă să contracareze populismul și să promoveze Europa, făcând schimburile culturale mai accesibile.

Circa 30.000 de tineri europeni sunt eligibili pentru a primi vara aceasta un permis de călătorie gratuit. Permisul va putea fi folosit pentru a călători timp de 30 de zile în cel mult patru state membre, scrie Deutsche Welle.

DiscoverEU acoperă doar cheltuielile de transport.

Inițiativa, propusă de Parlamentul European în 2016, a fost aprobată în martie de către Comisia Europeană, care a alocat 12 milioane de euro pentru acest proiect. 

Această sumă ajunge doar pentru 15.000 de bilete, astfel că tinerii europeni pentru să se trebuie să se înscrie pe site pentru a câștiga. Perioada de înscriere va fi de două săptămâni în cursul lunii iunie.

Câștigătorii vor fi desemnați pe baza unui sistem de cote și a unui concurs pe teme europene. Cei care vor câștiga trebuie să folosească biletul de tren în perioada iulie-septembrie 2018. Biletele vor fi distribuite prin Interrail, program prin care tinerii beneficiază încă din 1972 de diverse reduceri pentru transport. 

Europarlamentarii speră ca programul să fie extins.

În propunerea de buget pentru perioada 2021-2027 prezentată miercuri, Comisia Europeană alocat pentru Interrail o sumă mai mare cu 700 de milioane de euro față de actualul exercițiu bugetar.