Premierul britanic David Cameron a decis, ieri (10 iunie), să permită membrilor Parlamentului să voteze dacă tinerii de 16 și 17 ani ar trebui sau nu să participe la referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE.

Pentru început, Cameron s-a opus ideii, argumentând că vârsta de vot (de 18 ani în Marea Britanie), ar trebui să fie aceeași în cazul tuturor alegerilor. 

După ce liderul laburiștilor, Harriet Harman, a subliniat că vârsta celor care au votat pentru independența Scoției a fost micșorată, premierul a recunoscut posibilitatea de a lua în calcul aplicarea aceleiași reguli și în cazul acestui referendum. 

De ce nu-i lasă pe cei de 16 și 17 ani să voteze? Aici este vorba de viitorul țării noastre. Au avut acest drept în Referendumul cu Scoția. Este și viitorul lor.

 susține Harman.

Camera Comunelor ar trebui să voteze cu privire la acest aspect. Manifestul Conservator este clar, la fel ca și poziția mea. Cred că ar trebui să rămânem la vârsta de 18 ani ca minimă a dreptului de vot [...] Însă Camera Comunelor este liberă să voteze în acest sens,

a spus Cameron.

Concesiunea lui David Cameron față de stabilirea vârstei de vot a fost apreciată în special de Partidului Național Scoțian pro-UE, precum și de opoziția laburistă. Există percepția că alegătorii mai tineri sunt mult mai susceptibili în a vota pentru rămânerea Regatului Unit în cadrul Uniunii Europene.

Mai multe detalii pe EurActiv.com